Cinstirea icoanei Maicii Domnului Siriaca: La această icoană mulţi s-au tămăduit de boli, spune Patriarhul Daniel

Icoana Maicii Domnului Siriaca, aflată la Mănăstirea Ghighiu de 60 ani, este izvor de vindecări pentru cei care se roagă cu credinţă, a spus Patriarhul Daniel în omilia rostită vineri în Paraclisul Reşedinţei Patriarhale.

„La această icoană mulţi s-au tămăduit de boli care omeneşte nu se puteau vindeca, multe femei au fost binecuvântate cu prunci sănătoşi după ani în care nu puteau zămisli şi mulţi dintre cei care s-au rugat cu lacrimi în faţa icoanei au fost izbăviţi de primejdii ori au avut mari bucurii şi împliniri”.

Icoana Maicii Domnului Siriacă a fost adusă la Ghighiu acum 60 ani

Înscrierea cinstirii icoanei Maicii Domnului Siriaca în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a fost hotărâtă de Sfântul Sinod în şedinţa din 15 februarie 2018.

În omilia rostită cu prilejul sărbătorii Izvorului Tămăduirii, Patriarhul Daniel a făcut referire la minunea prin care această icoană a fost aşezată în biserica mare a mănăstirii.

Icoana Maicii Domnului – Siriaca, pictată pe lemn de santal, datează din secolul al șaisprezecelea și a fost adusă la Mănăstirea Ghighiu în 1958 de PS Vasile Samaha de Serghiopolis din Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient.

Biserica mare se afla în lucrări de restaurare, fapt pentru care a fost depusă în paraclis. A stat acolo 34 ani, iar în 1992 Maica Domnului a descoperit în chip minunat Maicii Stareţe Pelaghia, pe când acesta se afla în pelerinaj la locurile sfinte, că trebuie să scoată icoana din paraclis şi să o mute în biserica mare zicându-i „Scoateţi mă de aici, am venit să ajut lumea”, a spus Preafericirea Sa.

Veche ctitorie, cu un istoric de peste două veacuri, Mănăstirea Ghighiu este unul dintre locașurile de rugăciune căutate adesea de pelerini veniți din toată țara.


IBMO: Slujba și acatistul Icoanei Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu


Însuși actul oferirii icoanei Mănăstirii Ghighiu a constituit o minune, episcopul Vasile Samaha fiind îndemnat de Maica Domnului, în urma unor descoperiri cerești, să o aducă la această mănăstire. Datând din secolul al XVI-lea, icoana Maicii Domnului Siriaca fusese păstrată anterior, un timp îndelungat, în satul Bhamdoun din Liban, unde împodobea biserica având hramul Sfântul Gheorghe.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente