Cinstirea lui Hristos în cult şi ajutorarea săracilor nu se află în opoziţie, a evidenţiat Patriarhul Daniel de Florii

În omilia din Duminica Floriilor, Patriarhul Daniel a explicat că filantropia şi cinstirea lui Hristos nu trebuie să fie aşezate în adversitate.

„Nu trebuie ca atunci când ne îngrijim de săraci să uităm pe Hristos Domnul pentru că El este prezent şi pe masa Sfântului Altar şi în omul sărac care aşteptă iubirea şi ajutorul nostru frăţesc”, a atenţionat Patriarhul BOR.

Preafericirea Sa a abordat acest subiect reflectând asupra textului evanghelic în care a fost prezentat gestul Mariei, sora lui Lazăr, de a unge picioarele Mântuitorului cu mir de mare preţ.

Această faptă profetică a atras critica lui Iuda Iscarioteanul care, necinstit şi lacom fiind, a spus că mirul putea fi valorificat în sprijinul celor nevoiaşi.

Prin faptul că Mântuitorul a luat apărarea Mariei, Hristos Domnul ne-a arătat că nu este de acord cu gândirea lui Iuda care „pune în contrast cinstirea Mântuitorului şi grija pentru săraci”, a semnalat Patriarhul României.

Apoi a precizat că aceste două aspecte, cinstirea lui Hristos în cult şi ajutorarea săracilor în societate trebuie abordate împreună.

Cuvintele Patriarhului se oglindesc în activitatea socială a Bisericii Ortodoxe Române mai ales din ultimul deceniu. La ora actuală, BOR este cel mai mare filantrop din punct de vedere al contribuţiei în domeniul social.

Numai în 2017 suma investită de Biserica Ortodoxă Română în activităţi social-filantropice s-a ridicat la aproximativ 25 milioane euro. Raportat la ultimii 10 ani, valoarea este una impresionantă: peste 150 milioane euro.

Mirul de mare preţ – „ofranda pe care Biserica o aduce lui Hristos”

În continuarea predicii sale din Catedrala patriarhală, PF Daniel a evidenţiat că mirul de mare preţ reprezintă „ofranda pe care Biserica o aduce lui Hristos”, asemenea Mariei, sora lui Lazăr.

Preafericirea Sa a explicat că, în primul rând, „mirul de mare preţ trebuie să fie pentru noi toţi, sufletul curăţit de păcate”.

Acest mir de mare preţ al sufletului creştinului curăţit de păcate şi sfinţit se dobândeşte prin nevoinţele Postului Mare, prin spovedanie, prin împărtăşirea cu sfintele taine şi prin faptele de milostenie.

Patriarhul a atenţionat că atunci când „mărturisim dreapta credinţă, ne rugăm mult, când săvârşim fapte de milostenie, sufletul nostru se umple de darul iubirii lui Hristos, de darul Duhului Sfânt şi viaţa noastră devine mir de mare preţ pentru Mântuitorul Iisus Hristos”.

Bucuria învierii se dobândeşte prin răstignirea patimilor egoiste

Referindu-se la semnificaţiile sărbătorii Duminicii Floriilor, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a afirmat că Intrarea Domnului în Ierusalimul pământesc este și o prefigurare a intrării Lui, prin Înviere și Înălțare, în „Ierusalimul ceresc”.

Un alt aspect semnalat de Patriarhul României face referire la efortul duhovnicesc al creştinului.

Folosindu-se de o paralelă, Preafericirea Sa a indicat că după cum „Mântuitorul Iisus Hristos nu ajunge la slava învierii fără suferinţa crucii”, tot aşa niciun creştin „nu poate fi încununat dacă nu s-a luptat, nu poate dobândi bucuria învierii dacă nu şi-a răstignit în timpul postului patimile egoiste prin pocăinţă, prin lacrimi, prin spovedanie, prin împărtăşire mai deasă”

Stâlpările – simbolul virtuţilor adunate în timpul Postului Mare

Părintele Patriarh a reamintit simbolismul stâlpărilor care reprezintă „florile iubirii sfinte şi smerite faţă de Dumnezeu şi semeni” şi a subliniat că ele ne aduc aminte de „ramurile de finic pe care le-au purtat în mâini evreii şi mai ales pruncii lor când l-au întâmpinat pe Domnul în Ierusalim”.

„Este o reamintire a evenimentului Intrării Domnului în Ierusalim”, a afirmat Patriarhul Daniel în predica din Catedrala Patriarhală.

Citând din Sfântul Ioan Gură de Aur, Părintele Patriarh a subliniat că stâlpările „simbolizează şi virtuţile luminile adunate în suflet, prin multă pocăinţă, prin metanii, prin toată nevoinţele postului mare”.

Să îl rugăm pe Hristos să intre şi în Ierusalimul vieţii noastre

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a afirmat că Sărbătoarea Floriilor ne oferă şansa de a-l ruga pe Iisus „să intre şi în Ierusalimul vieţii noastre, în inima noastră, în casa noastră, ca să ne binecuvânteze, să ne sfinţească şi să ne ajute să îl urmăm pe el în săptămâna care urmează, în Săptămâna Sfintelor Patimi sau Pătimiri, ca apoi să ajungem la bucuria Învierii”.

În finalul cuvântului său, Patriarhul Daniel a adresat părinteşti doriri de sănătate, pace şi bucurie tuturor celor care poartă nume de flori urându-le multă sănătate, pace, bucurie şi ajutor de la Dumnezeu.

În Duminica Floriilor, alături de Preafericirea Sa au coliturghisit: Preasfințitul Părinte  Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Pelerinajul de Florii din Capitală 

Tradiţionalul pelerinaj de Florii din Sâmbăta lui Lazăr, restaurat începând cu anul 2008, a reunit mii de credincioşi şi sute de clerici în rugăciune. După slujba Vecerniei oficiată la Mănăstirea Radu Vodă şi binecuvântarea stâlpărilor, pelerinii au pornit spre Catedrala Patriarhală.

După două momente liturgice oficiate la Bisericile Sf. Spiridon Nou şi Sf. Ecaterina, credincioşii şi clericii aflaţi în pelerinaj au fost întâmpinaţi de Patriarhul României pe esplanada din faţa Catedralei.

Părintele Patriarh Daniel a spus credincioşilor participanţi sâmbătă la procesiunea de Florii că noi toţi suntem pelerini pe acest pământ. „Toţi oamenii sunt trecători, deoarece nu au cetate stătătoare aici, ci sunt îndreptaţi spre Împărăţia Cerurilor”, a subliniat Patriarhul Daniel.

El a afirmat că „pelerinul este un călător trecător prin lumea aceasta” şi a atenţionat că este foarte important ce lasă omul în urma lui după ce părăseşte viaţa pământească.

Citeşte mai mult aici.

Foto credit: Mihnea Păduraru/ZL

Comentarii Facebook


Știri recente