Cinstirea Adormirii Maicii Domnului în Eparhia Romanului și Bacăului

În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului va sluji la Mănăstirea Diaconești din Protopopiatul Moinești, potrivit epr.ro.

În Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, nu mai puțin de 65 de biserici își vor serba sâmbătă hramul, cinstind-o, așa cum se cuvine, pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. De altfel, prin numărul impresionant de lăcașuri de cult care au ca hram Adormirea Maicii Domnului se dovedește încă o dată faptul că ziua de 15 august este una dintre cele mai importante din calendar pentru străvechea eparhie moldavă.

Numită în popor și Uspenia sau Sântă-Maria Mare, această zi sfântă este una dintre cele patru sărbători mari închinate Maicii Domnului, pentru care credincioșii ortodocși se pregătesc cu două săptămâni de post și rugăciune.

Locul de origine al sărbătorii este Ierusalimul, căci ziua de 15 august reprezenta sărbătoarea aniversării anuale a sfințirii unei biserici a Maicii Domnului, zidită în secolul al V-lea, între Ierusalim și Betleem, aproape de locul unde era mormântul Rachelei, și unde, după tradiție, Sfânta Fecioară a făcut un popas cu puțin înainte de Nașterea Mântuitorului.

În municipiul Bacău se află biserica ”Precista”, ridicată la sfârșitul veacului al XV-lea, fiind unul dintre cele mai vechi și reprezentative lăcașuri de cult, având ca hram Adormirea Maicii Domnului. Și în mănăstirile din cuprinsul Eparhiei această sărbătoare va fi una deosebită. Sute de pelerini sunt așteptați la așezămintele monahale din eparhie care au ca hram ”Adormirea Maicii Domnului”: Oituz, Ciolpani, Răchitoasa și Diaconești.

Comentarii Facebook


Știri recente