Cine este noul diacon hirotonit pe seama Catedralei din Vârşeţ

Eugen Cinec a fost hirotonit săptămâna trecută diacon pe seama catedralei din Vârșeț, Serbia. Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Ioan al Banatului în biserica parohiei Sânandrei Colonie, Protopopiatul Timișoara II, județul Timiș.

Diaconul Eugen Cinec este doctor în muzică, profesor la Facultatea de Muzică din Timi­șoara și Vârșeț și dirijorul corului bisericesc din Vârșeț, Serbia.

S-a născut în Vârşeţ în anul 1979.

A absolvit Liceul Teoretic Borislav Petrov Braca din Vârşeţ, secţia cu predare în limba română ca şef de promoţie în anul 1988. În acelaşi an a absolvit Liceul de Muzică Jovan Bandur din oraşul Panciova-Serbia, specializarea vioară.

A urmat cursurile Facultății de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara, specializarea Pedagogie muzicală, iar în anul 2007 şi-a susţinut teza de doctorat în muzică intitulată: „Influenţele muzicii populare asupra cântării de strană din Banat”, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Este absolvent de master în Teologie Ortodoxă la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie a Universităţii de Vest din Timişoara.

A fost profesor de practică vocal instrumentală, metodica predării educaţiei muzicale, cor şi orchestră la Şcoala de Înalte Studii pentru Educatori Mihailo Palov din Vârşeţ, iar din anul 2012 asistent universitar, iar mai apoi lector universitar la Facultatea de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara.

Este autorul a peste 20 de volume muzicologice, monografii şi suporturi de curs precum şi numeroaselor articole rezultate în urma participării la sesiuni ştinţifice naţionale şi internaţionale.

Catedrala

Catedrala Ortodoxă Română ”Înălţarea Domnului” din Vârşeţ a fost construită în anii 1911-1913. În prezent este catedrală a Episcopiei Dacia Felix.

A fost sfinţită la 23 mai/5 iunie 1913, de sărbătoarea Înălţării Domnului, de episcopul de Caransebeş, Miron Cristea, care avea să devină patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925-1939).

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente