Cinci ONG-uri din Federația Filantropia „CRESC” timp de doi ani printr-un nou proiect

Proiectul „CRESC” – Capacitate, Responsabilitate, Eficiență, Sustenabilitate și Calitate prin dezvoltare organizațională” a fost lansat miercuri, 17 noiembrie, în cadrul unei conferințe organizate online de Federația Filantropia.

Noul proiect își propune dezvoltarea capacității Federației Filantropia și a 5 ONG-uri membre de a deveni sustenabile și de a avea un impact puternic în comunitățile pe care le deservesc.

Cele cinci organizații vizate sunt:

  1. Asociația Creștină de Caritate și Ajutor „Ovidenia Bacău 2005”.
  2. Asociația Filantropia Ortodoxă Huși.
  3. Asociația Centrul Diaconal „Casa Creștină Târgoviște”.
  4. Asociația „Filantropia Porolissum” Sălaj.
  5. Asociația „Filantropia Maramureșeană”.

Aceste ONG-uri au fost selectate pentru că activează în zone insuficient deservite și pentru că sunt organizații relativ tinere care au conștientizat nevoia de dezvoltare organizațională.

Olivia Bîrdici, coordonator de programe în cadrul Federației Filantropia, a fost moderatorul conferinței de lansare și cea care a prezentat noul proiect.

Prezentările partenerilor de proiect au fost făcute chiar de reprezentanții acestora: Alexandru Gulei, președintele Asociației Alternative Sociale și Lars Soeftestad, președintele CBNRM Networking, Norvegia.

Aceștia au expus, pe scurt, principalele obiective și activități ale organizațiilor pe care le conduc și rolul acestora în cadrul proiectului CRESC, iar Cristian Neguț, expert în cadrul proiectului, a explicat conceptul de „dezvoltare organizațională”, se precizează în comunicatul de presă transmis după eveniment de Federația Filantropia.

Principalele rezultate propuse în acest proiect au în vedere:

  • dezvoltarea organizațională a celor 5 ONG-uri din grupul țintă, conștientizate cu privire la instrumentul de evaluare și asupra procesului de dezvoltare organizațională.
  • îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților unui număr de 100 de cursanți din cele 5 ONG-uri.
  • dezvoltarea unui set de proceduri transparente și responsabile de guvernanță organizațională, a unor proceduri eficiente de management și strategii de comunicare cu publicul larg privind activitățile și rezultatele obținute.

În ceea ce privește sustenabilitatea proiectului, Federația Filantropia va dispune, la finalul proiectului, de un program structurat de dezvoltare a capacității, compus din instrument de evaluare, pachet cursuri de formare și metodologii, instrumente de asistență în ariile guvernanței, managementului, comunicării publice și sustenabilității financiare, pe care va continua să le utilizeze pentru sprijinirea ONG-urilor fără experiență, la nivel național, multiplicând, astfel, rezultatele proiectului.

În cadrul celei de-a doua sesiuni a conferinței de lansare au fost prezentate exemple de bune practici ale implementării proceselor de dezvoltare organizațională din domeniile proiectului, respectiv: fundraising, management organizațional, comunicare publică, sustenabilitate financiară, susținute de reprezentanții următoarelor organizații: Asociația Vasiliada, Craiova, Asociația Misiunea Diaconia, Chișinău, Republica Moldova și Asociația Filantropia Oradea.

Costul total al proiectului este de 247.164,75 Euro, din care 238.764,75 Euro reprezintă finanțare nerambursabilă, durata de implementare a sa fiind de 24 de luni, respectiv 1 octombrie 2021-31 octombrie 2023.


Proiect derulat de Federația Filantropia în parteneriat cu Asociația Alternative Sociale, Iași, România și CBNRM Networking, Norvegia, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund  România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.

Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați eeagrants.ro.

Sursa foto: biologywise.com

Comentarii Facebook


Știri recente