Cimitirul – element în evoluția peisajului cultural

În sala de Artă și Arhitectură a Bastionului Theresia din Timișoara a avut loc Miercuri, 13 noiembrie prezentarea proiectului „Cimitirul ca element în evoluția peisajului cultural. Recomandări de protecție a caracterului etnic în cimitirele rurale românești, sărbești și ucrainene din Banat”.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei echipa de proiect a ales ca obiectiv pilot cimitirul parohial din Crivina de Sus, protopopiatul Făget.

După cum aflăm de la Mitropolia Banatului, întâlnirea a debutat cu rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”, după care pr. Zaharia Pereș, delegatul Centrului eparhial a transmis celor prezenți mesajul de apreciere din partea ierarhilor, precum și îndemnul de a continua proiectul început, în ideea că se va reuși până la urmă, restaurarea bisericii de lemn monument istoric din localitatea Crivina de Sus.

În continuare au luat cuvântul ing. peisagist Alexandru Ciobotă, coordonator al proiectului și președinte al Asociației Peisagiștilor din România, prof. dr. Otilia Hedeșan, prorector al Universității de Vest dn Timișoara și dr. Nicoleta Mușat, profesor la aceiași universitate, care au subliniat interesul manifestat de studenți, dar și sprijinul fără echivoc al specialiștilor timișoreni.

Cercetarea desfășurată în cadrul acestui demers, realizat în colaborare cu Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timișoarei, Univeristatea de Vest, Episcopia Ortodoxă Sârbă din Timișoara, Uniunea Sârbilor din România, Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Timișoara și finanțat în anul 2012 de Administrația Fondului Cultural Național, a adus în discuție aspecte legate de conștientizarea valorii patrimoniale a cimitirelor rurale bănățene din prisma ariei culturale și din perspectiva păstrării caracterului etnic al acestora.

Echipa și-a propus strucurarea cercetării în etape, anul acesta selectându-se studiul asupra cimitirelor de rit nou și vechi reprezentative pentru comunitățile etnice române, sârbe și ucrainene, ce s-a concretizat cu organizarea unui atelier interdisciplinar în Satul Crivina de Sus, județul Timiș.

Atelierul a fost împărțit în două componente, partea de studii și partea de intervenții. Participarea studenților de la specializările arhitectură, restaurare pictură, studii culturale, peisagistică și în special a profesorilor și a specialiștilor invitați, a constituit un factor decisiv la realizarea celor propuse dar și la consolidarea caracterului participativ interdisciplinar, din care nu au lipsit locuitorii din Crivina de Sus.

Tot la capitolul reușite amintim apariția volumului „Cimitirul ca element în evoluția peisajului cultural. Recomandări de protecție a caracterului etnic în cimitirele rurale românești, sărbești și ucrainene din Banat”, tipărit la editura Învierea a Arhiepiscopiei Timișoarei, care a și fost prezentat împreună cu un film documentar ce a ilustrat imagini din etapele proiectului.

Comentarii Facebook


Știri recente