„Chemarea Mântuitorului este permanentă și esențială” / Hirotonie în Centrul de Presă Basilica

„Vinde toate câte ai și le împarte săracilor, apoi vino de urmează Mie”, a fost chemarea evanghelică la care a făcut referire PS Timotei Prahoveanul în predica rostită duminică la Catedrala Patriarhală.

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a subliniat că această „Chemare a Mântuitorului adresată ucenicilor, ascultătorilor Lui și nouă – la distanța a două milenii – este permanentă și, de fapt, esențială pentru viața noastră”.

Chemarea în discuție a fost adresată unui tânăr dregător, protagonistul textului evanghelic al Duminicii a 30-a după Rusalii.

„Ascultând această evanghelie, avem cumva intenția de a-l condamna pe acest om care a refuzat invitația Mântuitorului de a vinde toate, de a le împărți săracilor și apoi de a-i urma Lui. Dar dacă acum ar veni Mântuitorul și ne-ar cere și nouă același lucru – să ne vinedm avuțiile, să le împărțim pe toate, până la ultimul fir de ață pe care-l avem – am pleca și noi întristați. Și noi am avea aceeași atitudine”, a spus ierarhul.

Părintele episcop vicar a amintit că în tradiția Bisericii există două versiuni despre cum a continuat viața tânărului dregător după întâlnirea cu Iisus Hristos.

Una spune că acesta a revenit după un timp la Mântuitorul, își vânduse avuțiile și i-a urmat devenind chiar propovăduitor al Evangheliei. O altă versiune spune că el a fost urmărit toată viața de gândul la chemarea pe care i-o adresase Mântuitorul, dar n-a avut puterea să părăsească toate posesiile. Și după cucerirea Ierusalimului (anul 70 dHr.), când nu a mai rămas „piatră pe piatră” el s-a așezat la una dintre ieșirile cetății și le spunea tuturor: Ascultați-l pe Domnul Hristos pentru că eu nu l-am ascultat și am ajuns în această stare de ruină, pierzând tot.

„Evanghelia acestei duminici ne îndeamnă pe toți, și pe cei cu multe bogății și pe cei care și-au legat inima de lucruri mărunte să se lepede de ele pentru că toate acestea reprezintă de fapt lanțurile păcatului, patimilor, plăcerilor acestei lumi care ne împresoară pe fiecare în parte”.

„Până când ne vom elibera de aceste lanțuri rămânem cu toții robiți. Unul de bogăție, altul de plăceri, altul de orgolii nemăsurate, altul de slavă deșartă sau de toate acestea împreună”.

Hirotonie în Centrul de Presă Basilica

La slujba de duminică, 29 noiembrie 2020, a avut loc un eveniment onorant pentru Centrul de Presă Basilica: Aurel Nicula, unul dintre reporterii Radio Trinitas, a răspuns chemării de a sluji lui Dumnezeu și a fost hirotonit diacon.

Părintele diacon Nicolae Aurel Nicula va sluji în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”-Huedin din Sectorul 4 al Capitalei.

PS Timotei Prahoveanul l-a felicitat pe noul diacon pentru activitatea de 6 ani în cadrul Radio Trinitas și i-a urat ca lucrarea de slujitor în treapta de diacon să fie una „de folos Bisericii și oamenilor”.


Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente