Cheia picturii bizantine stă în rugăciune, smerenie și pocăință, spun maicile de la Văratic

Doxologia.ro a publicat miercuri, în format video, mărturii ale maicilor de la atelierul de icoane al Mănăstirii Văratic. Acestea și-au prezentat meșteșugul ca pe o permanentă muncă de transformare spirituală, în care învață să se lepede de sine și să ceară ajutorul lui Dumnezeu. Doar astfel își pot împlini misiunea de a face legătura, prin icoană, între privitor și lumea nevăzută.

Monahiile nu și-au dat numele, dar le-au oferit jurnaliștilor perspectiva lor asupra muncii pe care o fac. În mod surprinzător, nu au vorbit deloc despre tehnica picturii și meșteșug în sine, ci despre atitudinea spirituală care le favorizează.

Rolul iconarului este de a transpune în lumea văzută o picătură, o frântură din lumea nevăzută, de a face legătura între cele două lumi, a explicat una dintre maici.

„La fiecare pensulație pe care o dăm, ne rugăm: «Doamne, tu știi cum este veșmântul Tău. Noi suntem neputincioși, neștiutori, nu putem să îl redăm cum ar trebui.» Este foarte greu. Fără rugăciune nu se poate ajunge la un rezultat cât de cât bun”, a spus ea.

„Dacă nu reflectezi puțin asupra propriei tale vieți și asupra vieții omenești în general, să realizezi că pocăința este cheia care deschide ușa de la finalul drumului existenței noastre, e greu să faci pictură bizantină. Pictura bizantină în sine este o artă, o misiune – o misiune destul de grea”, a adăugat monahia.

Altă maică a subliniat că „o icoană trebuie să transmită ceva”, să creeze o legătură între privitor și sfântul înfățișat, la care acesta se roagă. „În sfântul respectiv tu ai încredere deplină, poți să-i spui cele mai tainice lucruri ale sufletului tău”, a adăugat ea.

Ultima monahie intervievată a descris pictura de icoane ca pe „un îndemn către transformarea omului vechi în om nou, pentru că Hristos asta cere, să ne schimbăm, să ne îndumnezeim: o transformare a omului de zi de zi, cu toate grijile, cu toate problemele. Să devină mai bun, să devină mai atent cu el. Să învingă mai ușor patimile”.

Ea a adăugat că pictura icoanelor, muzica bizantină și rugăciunea însăși sunt ocupații care  conduc la această transformare a omului.

Monahiile de la atelierul de pictură al Mănăstirii Văratic le recomandă tinerilor iconari inspirația din modelele vechi bizantine, care sunt expresia unei autentice culturi și trăiri ortodoxe.

Foto credit: Youtube (captură de ecran)

Comentarii Facebook


Știri recente