Cernăuţi: A fost inaugurat sediul Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina

La Cernăuți a fost inaugurat marţi sediul modernizat al Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu”. Evenimentul a avut loc la împlinirea a 132 de ani de la trecerea în veşnicie a marelui poet, informează Bucpress.

Societatea își are sediul la parterul unei clădiri din centrul orașului Cernăuți, în Piața Centrală nr. 9, care datează de la începutul secolului al XIX-lea. A fost construită spre a servi guvernatorului austriac din perioada respectivă.

Ulterior, clădirea a avut destinații diferite, fiind vizitată pe parcursul anilor de personalități marcante din istoria românilor, precum Titu Maiorescu. A găzduit festivitățile de celebrare a 25 de ani de activitate a Societății „Junimea”, în anul 1904.

Lucrările de modernizare au fost sprijinite de Asociația Programatică pentru Dezvoltare Durabilă din București şi de consulul general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu.

În data de 15 iunie au avut loc mai multe evenimente dedicate poetului naţional. Au fost depuse flori la bustul lui Mihai Eminescu din curtea casei „Aron Pumnul” şi la statuia sa din centrul oraşului. De asemenea, a fost semnat şi un parteneriat pentru renovarea casei lui Aron Pumnul.

Mihai Eminescu a trecut la cele veşnice în data de 15 iunie 1889. A fost înmormântat în cimitirul Bellu din București.

Foto credit: Bucpress

Comentarii Facebook


Știri recente