Ceremonia de întronizare a PS Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei

Enthronement Ceremony - His Grace Ioan Casian enthroned as Romanian Orthodox Bishop of Canada

După oficierea Sfintei Liturghii, duminică, 7 mai 2017, în Biserica Sfântul Gheorghe din Saint Hubert, Montreal, Canada, a avut loc ceremonia de întronizare a Preasfințitului Părinte Ioan Casian ca Episcop Ortodox Român al Canadei.

În deschiderea ceremoniei, la ora locală 12:30, IPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei și Exarh patriarhal, a dat citire Tomosului sinodal de proclamare a înființării noii Eparhii, ca delegat al Prefericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Ceremonia a fost condusă Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, care a citit Gramata Mitropolitană de întronizare.

Preasfinția Sa Ioan Casian, a primit de la IPS Nicolae însemnele demnității episcopale: mantia, crucea, engolpionul, camilafca și cârja arhierească.

La eveniment a fost prezent și IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.

PS Ioan Casian a vorbit în franceză și engleză, limbile oficiale din Canada, dar s-a adresat credincioșilor pe care îi păstorește și în limba maternă.

Preasfinția Sa a subliniat importanța misiunii Bisericii în societate. Ierarhul a făcut referire la coresponsabilitatea creștinilor în cadrul comunităților din care fac parte și la valoarea modelelor în Biserică.

Episcopul Ortodox Român al Canadei a mărturisit că este un moment de mare bucurie, o încununare a unor eforturi îndelungate.

De mai bine de treizeci și trei de ani lucrăm la acest proiect. Acest minunat moment consfințește efortul, gândurile și speranțele generațiilor de români care au trăit în Canada de aproape 125 ani, a spus PS Ioan Casian, conform Trinitas TV.

Înseamnă nu numai bucurie, ci și o manieră pastorală și administrativă mai concretă de a aborda realitățile românești și chiar pe cele canadiene, din punct de vedere pastoral, a adăugat Preasfinția Sa.

Ierarhul a mai evidențiat faptul că bucuria cea mai mare este simțită în comunitatea românească, dar noua jurisdicție episcopală reprezintă prilej de sărbătoare și pentru celelalte comunități ortodoxe din Canada, deoarece astfel se întărește Biserica Ortodoxă.

© Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente