Ceremonie în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei

De 1 Decembrie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit Emblema ‘Onoarea Armatei Române’, cea mai înaltă distincție onorifică militară, informează „Ziarul Lumina”. După acest eveniment, Preafericitul Părinte Patriarh a participat la recepția oferită de președintele României, Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naționale a României.

De Ziua Națională a României, gândurile tuturor s-au îndreptat spre ostașii români care s-au jertfit în Primul Război Mondial pentru întregirea neamului și a pământului românesc. Alături de aceștia au fost pomeniți și sutele de preoți militari și călugărițe care au activat ca asistente medicale pe front, demonstrând că în momentele dificile, dar și de izbândă ale poporului român Biserica a fost prezentă și a susținut idealurile naționale. Având în vedere aceste aspecte istorice, dar și actuala colaborare dintre Biserica Ortodoxă Română și Armata Română, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit Emblema ‘Onoarea Armatei Române’, cea mai înaltă distincție onorifică a Armatei Române, în cadrul unei ceremonii ținute în Sala ‘Europa Christiana’ din Palatul Patriarhiei. După intonarea Imnului României, Preafericirea Sa a primit distincția din partea ministrului apărării naționale, Gabriel Oprea. La ceremonie au participat mai multe cadre militare, autorități locale și militari din cadrul Regimentului 30 Gardă și protocol ‘Mihai Viteazul’.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit pentru această distincție și i-a felicitat pe reprezentanții Armatei Române pentru parada militară organizată de 1 Decembrie.

‘Considerăm că este un moment de recunoștință adus multor soldați care s-au jertfit, peste 600.000, pentru ca Transilvania, Banatul, Crișana, Maramureșul să fie alături de patria-mamă, de Regatul României la care s-a adăugat în 27 martie, același an 1918, Basarabia și în 28 noiembrie 1918 Bucovina. Armata a fost prezentă peste tot, a încurajat poporul și a reflectat dorința poporului. Considerăm că și astăzi, ca întotdeauna, trebuie să apărăm integritatea națională și demnitatea noastră românească și integritatea spirituală a poporului român’, a spus Preafericirea Sa.

Recepție de Ziua Națională a României la Palatul Cotroceni

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la recepția oferită de președintele României în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni. Evenimentul a fost deschis de președintele României, Traian Băsescu, care a evocat momentul de la 1 Decembrie 1918 ca fiind un mare ideal al românilor de a avea o națiune unită, puternică și suverană. ‘Prin actul de la 1 Decembrie 1918, România și-a asumat riscul unui parcurs despre care știa că nu va fi ușor, dar având conștiința deplină a potențialului său, a valorilor care i-au cristalizat identitatea politică și culturală între națiunile Europei. Evenimentele politice care au urmat momentului de la 1918 au confirmat voința poporului român de a se constitui într-un stat național independent’, a declarat președintele României. Alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost și Înalt Preasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal. Au mai participat reprezentanți ai celorlalte Biserici creștine, cadre militare, personalități ale vieții publice, diplomați și politicieni. Președintele României i-a decorat pe cei care s-au distins în activitatea de promovare a valorilor naționale și culturale ale României. Între cei decorați s-a aflat și preotul Veriga Dimitrache, parohul Bisericii Ortodoxe românești din orașul Korcia, Albania.

Comentarii Facebook


Știri recente