Cercul pastoral-misionar Valea Almăjului întrunit la Prigor

În săptămâna a patra din Postul Mare au continuat întrunirile cu preoții, profesorii de religie și monahii din cercurile pastoral-misionare de pe cuprinsul Episcopiei Caransebeșului, după cum ne-a transmis Diac. Pavel Canea. Astfel joi, 19 martie, s-a desfășurat în Parohia Prigor din Protopopiatul Băile-Herculane, Cercul pastoral-misionar Valea Almăjului. Întâlnirea a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii a Darurilor înainte sfințite, oficiată de un sobor de preoţi din cadrul cercului, în biserica parohială „Adormirea Sf. Ap. şi Ev. Ioan”.

În prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost susținută în cadrul Sfintei Liturghi, o predică la Duminica a IV din Post, a Sfântului Ioan Scărarul. Totodată s-a prezentat de către un preot slujitor și o cateheză cu tema „Predica de pe Munte – izvor al vieții creștine”. Nu au fost uitați nici păstorii de suflete care au trecut la Domnul, din fiecare parohie a cercului, fiind săvârșită la final o slujbă de pomenire pentru aceștia.

În partea a doua a întrunirii a avut loc conferința prezidată de către Preasfințitul Părinte Lucian în care s-au dezbătut temele fixate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru anul 2015, an omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi. Tema conferinței a fost „Preoția lui Hristos și slujirea Bisericii”, fiind susținut un referat de către un preot pe această temă. În deschiderea lucrărilor a fost prezentată și o meditație biblică „Nu voi M-ați ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi și v-am rânduit să mergeți și roadă să aduceți și roada voastră să rămână, ca Tatăl să vă dea orice-I veți cere în numele Meu” (In. 15, 16).

„În Valea Almăjului preoții și profesorii de religie s-au arătat foarte interesați pentru lucrarea de intensificare și dinamizare a activității pastoral-misionare din această zonă, cu totul deosebită, din cadrul Episcopiei noastre, pentru că aici se păstrează tradițiile și obiceiurile foarte bine. În această zonă sunt și foarte mulți copii și tineri și de aceea credem că această conferință a fost o reușită din toate punctele de vedere. Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să ne ajute să poposim duhovnicește și în celelalte centre, astfel încât la sfârșitul anului omagial al misiunii să tragem concluziile pertinente și să încercăm cu toții să îmbunătățim misiunea și pastorația bisericii noastre dreptmăritoare”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

În cadrul ședinței atât preoții, cât și profesorii de religie au intervenit pe marginea subiectului prezentat, dezbătându-se în special parteneriatul dintre Biserică și Școală, respectiv preot și profesor de religie. Deopotrivă s-au prezentat probleme pastorale din unităţile parohiale dar și activitățile desfășurate de profesorii de religie în unitățile de învățământ.

Comentarii Facebook


Știri recente