Cerc patoral-misionar în Parohia Dumitra, Protopopiatul Năsăud

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, preoții din Cercul pastoral-misionar Năsăud, coordonați de pr. Sermeșan Ovidiu, s-au întâlnit duminică, 10 august 2014, în Parohia Dumitra din Protopopiatul Năsăud, informează radiorenasterea.ro

Începând cu ora 16.00, în Biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, în prezența a numeroși credincioși, soborul celor 11 preoți slujitori, alături de părintele paroh Moldovan Ioan, au săvârșit slujba Vecerniei, urmată de Taina Sfântului Maslu.

În cuvântul rostit la finalul slujbei, pr. Celsie George de la Parohia Năsăud II, plecând de la perioada anului bisericesc în care ne aflăm, a Postului Adormirii Maicii Domnului, a vorbit credincioșilor despre rolul Maicii Sfinte de mijlocitoare între noi și Dumnezeu. Tot în cuvântul de învățătură, părintele a subliniat iubirea pe care Prea Sfânta Fecioară o manifestă față de cei care i se roagă cu smerenie și credință. În încheiere, părintele paroh Moldovan Ioan a mulțumit tuturor preoților prezenți.

Date istorice

La începutul secolului al XX-lea credincioșii ortodocși din Dumitra coexistau cu sașii evanghelici-lutherani și cercetau biserica ortodoxă din localitatea Prislop, azi Liviu Rebreanu, fiind considerați membrii ai acesteia. În 1938 filia Dumitra devine parohie de sine stătătoare, având în componență până în 1947 și filia Cepari.

Biserica Parohiei Dumitra cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost construită între anii 1890-1899 în stil gotic de cultul evanghelic-lutheran. În 1910 lângă biserică se construiește și casa parohială, pentru ca în anul 1974, atât biserica, cât și casa parohială să fie cumpărate de credincioșii ortodocși de la cultul evanghelic-lutheran și apoi restaurate.

În anul 1977 s-a montat iconostasul, executat de sculptorul Aurel Măcicășan, pentru ca în același an la 31 iulie biserica să fie sfințită de către vrednicul de pomenire IPS Teofil Herineanul, în timpul păstoririi preotului Iuliu Crișan. Lângă biserică se mai află și „Turnul slăninilor”, monument istoric construit în 1488 ca turn de apărare, în care se găsesc trei clopote de valoare, așa cum a informat pr. paroh Ioan Moldovan. Din anul 1985 până în prezent parohia Dumitra este păstorită de preotul Ioan Moldovan, iar din 2011 slujește alături de el și preotul Marius Cristian Moldovan.

Comentarii Facebook


Știri recente