Centrul Militar Zonal Iași a sărbătorit 45 de ani de la înființare

Centrul Militar Zonal Iași a marcat joi, 14 februarie 2013, împlinirea a 45 ani de la înființare. Alături de echipa de conducere, de actuali sau foști angajați ai CMZ Iași, la evenimentele organizate cu această ocazie au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, comandanți ai centrelor militare zonale din Moldova sau din alte regiuni ale țării, comandanții unităților militare din județul Iași, reprezentanți ai autorităților locale și județene, reprezentanți ai asociațiilor veteranilor de război și ale cadrelor militare în rezervă.

Evenimentele au debutat cu o slujbă de resfințire a sediului instituției și de binecuvântare a angajaților centrului militar, oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final, Înalt Preasfinția Sa a adresat un mesaj în care a subliniat rolul și importanța uniformei militare în viața cetății.

„Am venit cu multă bucurie, astăzi, în mijlocul dumneavoastră, dorind să subliniem apropierea și buna conlucrare dintre cele două instituții pe care le reprezentăm: Centrul Mitropolitan și Centrul Militar Zonal Iași. Prezența uniformei militare, prezența oșteanului, în diferitele sale manifestări, dă cetățeanului un împătrit sentiment: cel al siguranței, cel al autorității, cel al continuității și, mai ales, cel al capacității de luptă și jertfă. În lumea și în țara în care trăim, o lume și o țară aflate într-o mișcare continuă și în multe frământări de fiecare zi, avem mare nevoie de aceste patru lucruri pe care dumneavoastră le reprezentați: autoritate, siguranță, continuitate, capacitate de luptă și de jertfă. Vă felicit pentru sărbătoarea de astăzi, vă doresc mulți ani de realizări și de acum înainte și vă mulțumesc că ați ales această grea slujire în slujba obștii”, a fost mesajul adresat de IPS Teofan.

În continuare, comandantul Centrului Militar Zonal Iași, colonel dr. Cezar Cobuz, a subliniat contribuția, de-a lungul deceniilor de existență, a unității pe care o conduce în buna funcționare a sistemului național de apărare. „În urmă cu 45 de ani, se parafa actul de naștere a Centrului Militar Județean Iași, odată cu reorganizarea administrativă a țării și, implicit, reorganizarea Armatei Române. Prin munca desfășurată pe parcursul celor 45 de ani de existență, personalul Centrului Militar Zonal Iași, ofițeri, maiștri militari, subofițeri și angajați civili, a făcut dovada profesionalismului și dăruirii în îndeplinirea misiunilor încredințate, fie că a fost vorba de selectarea și recrutarea resurselor umane de calitate, care să deservească sistemul național de apărare, fie că a fost vorba de activități de promovare a profesiei militare sau de intervenții în cazul unor dezastre naturale”, a subliniat colonel dr. Cezar Cobuz.

După alte alocuțiuni susținute de unii invitați, printre care colonelul Bogdan Călimănescu, reprezentantul Direcției Management Resurse Umane al Ministerului Apărării Naționale, prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei, președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, prof. univ. dr. Mariana Mustață, fiica primului comandant al Centrului Militar Județean Iași, colonelul Gheorghe Mitrofan, manifestările au continuat cu dezvelirea unei plachete comemorative și cu un simpozion găzduit de Sala „Dr. Iustin Moisescu” a Centrului eparhial Iași, în cadrul căruia a fost lansată lucrarea „Arc peste timp 1968-2013”, semnată de colonel dr. Cezar Cobuz și locotenent colonel Cătălin Țâru.

(Articol publicat pe site-ul doxologia.ro joi, 14 februarie 2013)

Comentarii Facebook


Știri recente