Centrul Eparhial din Râmnicu Vâlcea: Pământ de pe câmpurile de luptă depus la temelia unui monument al eroilor

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a depus joi, la temelia unui monument al eroilor aflat în construcție la Centrul Eparhial din Râmnicu Vâlcea, pământ de pe câmpurile de luptă și din cimitirele de onoare din întreaga eparhie.

La ceremonie au participat autorități județene și locale, militari activi și în retragere din Garnizoana Râmnicu Vâlcea și de elevi ai școlilor din oraș și ai școlilor militare din țară.

Un elev al Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova a purtat ținuta reconstituită a lui Amilcar Săndulescu, copilul vâlcean desemnat în 1923 să aleagă Eroul Necunoscut al României Mari, care a fost apoi înhumat în Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol I al Capitalei.

IPS Varsanufie a oficiat un Parastas pentru eroi joi, 26 septembrie 2024, la Centrul Eparhial din Rm. Vâlcea. Foto: Arhiepiscopia Râmnicului

După ce Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a oficiat un Parastas pentru eroi, elevul l-a ajutat să umple urna realizată de meșterul popular Eugen Pătru cu eșantioane de pământ inscripționate cu locurile de proveniență.

Apoi, în dangăt de clopot și cu onoruri militare, militari ai Centrului de Instruire Sprijin de Luptă „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea au depus urna la temelia viitorului monument pe care pietrarul Laurențiu Mihai Stoian îl construiește în curea Centrului Eparhial.

A fost citit Hrisovul Arhiepiscopal referitor la monument și urna eroilor, apoi elevi și profesori de la școlile din oraș și de la Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova au depus flori.

Urna cu pământ de pe câmpurile de luptă și din cimitirele de onoare ale eparhiei a fost depusă la temelia viitorului monument al eroilor din curtea Centrului Eparhial din Rm. Vâlcea joi, 26 septembrie 2024, la Centrul Eparhial din Rm. Vâlcea. Foto: Arhiepiscopia Râmnicului

Momentul a fost urmat de o defilare a militarilor de la Centrul de Instruire Sprijin de Luptă „Panait Donici”, de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vâlcea, iar Fanfara Județeană „Constantin Brâncoveanu”, dirijată de plutonier adjutant principal (rz.) Mirea Petrișor, a oferit un scurt recital.

La temelia viitorului monument a fost depus pământ adus de la 82 de câmpuri de luptă și cimitire de onoare din timpul celor două Războaie Mondiale situate în județul Vâlcea.

Acestea au identificate în perioada 2018-2023, la inițiativa Filialei „Matei Basarab” Vâlcea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”. Lista completă a locațiilor se găsește aici.

Ceremonia a fost urmată de o defilare militară. Foto: Arhiepiscopia Râmnicului

Ceremonia a fost organizată de Filiala „Matei Basarab” Vâlcea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Arhiepiscopia Râmnicului și Centrul de Instruire Sprijin de Luptă „Panait Donici”.

Evenimentul a făcut parte din seria de manifestări organizate cu ocazia sărbătorii Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al eparhiei și al orașului Râmnicu Vâlcea.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului


Știri recente