Centrul de zi „Sf. Serafim de Sarov” susţine interacţiunea dintre seniori şi copii în actul educaţional

Centrul de zi „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni-Cetate a implementat un proiect social care promovează, pe bază de voluntariat, interacţiunea dintre seniori şi copiii instituţionalizaţi.

Persoanele vârstnice au astfel ocazia să își valorifice experiența, pasiunea sau talentul pentru un anumit domeniu, oferind copiilor cursuri educative, vocaționale sau practice.

Activităţile se desfăşoară în programul „Generații”, dezvoltat la nivel național de Fundația Regală Margareta a României.

Programul încurajează „încurajează îmbătrânirea activă și voluntariatul la vârsta a III-a”, stimulează „solidaritatea și interacțiunea între generații, precum și schimbul de valori și cunoștințe între copii și vârstnici”.

Activităţile sunt benefice pentru ambele generaţii.

„Vârstnicii își redobândesc sentimentul de utilitate și redescoperă bucuria de a trăi și de a dărui, implicându-se în sprijinul copiilor care se confruntă cu situații dificile de viață”.

„În același timp, copiii primesc ajutor la materiile unde întâmpină probleme, își efectuează temele după ore, își descoperă noi pasiuni, câștigă abilități practice și ajung să își îmbunătățească rezultatele școlare”, se menţionează pe site-ul Arhiepiscopiei Alba Iulia, din cadrul căreia face parte Centrul de la Războieni Cetate.

În 2019, în cadrul programului „Generații”, au activat 418 voluntari seniori. Pe lângă ajutor la teme și pregătire individuală la diverse materii, aceștia au desfășurat o serie de ateliere originale, în funcție de experiența și pasiunea fiecăruia.

Efectele benefice ale interacțiunii săptămânale cu voluntarii seniori au fost vizibile rapid în rândul copiilor.

„Pe lângă o îmbunătățire a notelor și a rezultatelor școlare, s-a constatat și o îmbunătățire a aptitudinilor de relaționare și a comportamentului general, creșterea încrederii, a empatiei, a stimei de sine, a autonomiei și a gradului de responsabilitate, dezvoltarea abilităților și a interesului pentru tradiții și activități artistice, dar și descoperirea unor talente care altfel ar fi rămas ascunse”.

Seniorii care doresc să se implice în activități educaționale, vocaționale sau recreative în sprijinul copiilor vulnerabili pot afla detalii despre voluntariat apelând numărul 0800 460 001 (Telefonul Vârstnicului), linie gratuită și confidențială de consiliere socială pentru vârstnicii din România.

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iulia

Comentarii Facebook


Știri recente