Centrul de zi pentru copii Sfântul Spiridon din Galați

Centrul de zi pentru copii al Bisericii „Sfântul Spiridon” din Galați și-a început activitatea în anul 2009, după încheierea unui proiect european. S-a dezvoltat, în timp, iar în prezent asigură servicii sociale în curtea bisericii pentru 70 de copii. Tot în cadrul parohiei gălățene funcționează și un cabinet medical sub ocrotirea Sfântului Spiridon și a Sfintei Irina, informează „Ziarul Lumina”.

Biserica „Sfântul Spiridon” este unul dintre lăcașurile cu renume din Galați, cu o vechime de două veacuri, ce adăpostește una dintre cele mai prețioase icoane închinate ierarhului ocrotitor, ferecată în argint și datată 1834. În anul 2008, parohia a accesat fonduri europene pentru construirea unui centru multifuncțional pentru servicii sociale. Centrul a fost inaugurat prin slujba de sfințire săvârșită la 12 decembrie 2009, în ziua hramului bisericii, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Scopul proiectului a fost reducerea ratei abandonului școlar și îmbunătățirea rezultatelor școlare pentru copiii aflați în situație de risc social. În primă fază au fost integrați 30 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 15 ani, după care numărul de beneficiari s-a mărit. Situația școlară a copiilor este supravegheată printr-un parteneriat între parohie și Școala Generală nr. 16 din Galați. Lor li se adaugă 35 de preșcolari care primesc o masă pe zi, din partea centrului, la grădiniță.

Legătură sufletească între enoriași și copiii de la centru

De educația copiilor se ocupă, sub coordonarea părintelui paroh Vasile Mogoș, 47 de voluntari din sectorul parohiei, tineri liceeni din Galați, dar și profesoare pensionare care vin și fac pregătire cu elevii din centrul de zi. Beneficiarii sunt selectați în urma unor anchete sociale. „S-a creat deja o legătură sufletească în acești patru ani între enoriașii parohiei și copiii avuți în grijă. Fiecărui copil beneficiar i se face o anchetă socială. Cunoaștem foarte bine situația socială, materială și toate problemele pe care le au. Sunt copii fără părinți, crescuți de bunici, copii ai căror părinți sunt plecați în străinătate și nu au pe nimeni, copii mulți la părinți, fără posibilități, care trăiesc în condiții precare. Sunt tot felul de situații și noi încercăm, în primul rând, să-i educăm. Cel mai dificil lucru pe care l-am întâmpinat de fiecare dată este disciplina. Neavând o familie, ei nu înțeleg că trebuie să existe o disciplină, o bună organizare. De aceea, încercăm să implementăm un program destul de strict, iar mulți dintre ei se încadrează. Au înțeles că fără un program nu poți fi organizat pentru a face ceva în viață”, ne-a declarat părintele paroh Vasile Mogoș.

Parohia „Sfântul Spiridon” are un parteneriat cu Primăria municipiului Galați, care susține cheltuielile din zilele lucrătoare ale săptămânii. Pentru a avea continuitate, parohia se îngrijește și le oferă copiilor masă sâmbăta și duminica. Copiii sunt în fiecare duminică prezenți la Sfânta Liturghie, pe care o știu pe de rost, participând la cântarea omofonă de la strană. Vorbim despre tineri ce provin din familii defavorizate, expuși anturajului, de aceea continuitatea este foarte importantă și efortul parohiei este lăudabil pentru că, dacă rămâne de vineri până luni în familie, copilul se dezobișnuiește de programul pe care îl are la centru.

Voluntarii pun mare accent pe colaborarea cu părinții sau tutorii copiilor de la centru: „Avem întâlniri foarte dese cu părinții sau tutorii lor. Aceștia sunt foarte mulțumiți de activitatea pe care o prestăm și întotdeauna le-am cerut și sprijinul lor. Este foarte important să vină și din partea lor același efort, aceeași dorință permanentă de a colabora, de a găsi soluțiile cele mai bune. Le telefonăm, ținem legătura, ne interesăm de copil atunci când nu ajunge la centru. Avem o mare responsabilitate, ca nu cumva să se întâmple ceva. S-au întâmplat și cazuri în care copiii au plecat din centrul de zi, au spus că merg acasă și au mers în altă parte. Am descoperit unde merg, i-am găsit pe unii cerșind, este foarte greu să-i dezobișnuim de vechile lucruri mai puțin demne”, arată părintele paroh. Pentru parohie, parteneriatul cu o școală din zonă este, de asemenea, foarte important: „În mod ritmic, ținem legătura cu școala unde învață copiii, în special la Școala 16, din zona pieței, un loc cu multe probleme sociale. Le observăm notele, mediile, prezența și atitudinea la orele de curs. Observăm o evoluție, mulți dintre ei au realizări foarte frumoase și aceasta este o mare schimbare în viața lor. Chiar și profesorii, diriginții, ne trimit semnale foarte bune în ceea ce privește schimbarea lor, ca rezultate la învățătură, dar și conduită”.

Cu o vechime de patru ani, centrul se bucură deja de „absolvenți”, copii care acum sunt la liceu și revin în curtea bisericii unde le-a fost întinsă o mână de ajutor pentru a mulțumi Sfântului Spiridon și ostenitorilor centrului, dovedind recunoștință. Cei care se stabilesc în Galați rămân, în continuare, membri ai parohiei, iar cei care părăsesc orașul trimit vești, anunță unde au ajuns și ce au realizat.

Ne aflăm în perioada vacanței de vară, când se îmbină utilul cu plăcutul. Prezența la biserică este împletită cu excursii, vizite la muzee, pelerinaje la mănăstiri, ca într-o adevărată familie: „Avem în parohie familii cu câte 5, 6 sau 7 copii, din rândul cărora am preluat la centrul de zi câte 2, pentru a putea ajuta cât mai multe familii. Dar vă spun că la masă vin cu toții, pentru că nu poți să-i respingi pe motiv că nu sunt din centrul de zi. Mai ales în perioada vacanței, copiii din centru vin cu prietenii lor, se joacă, mănâncă împreună, cântă. Asta ne dă o și mai mare bucurie, pentru că putem ajuta mai mulți copii, nu doar pe cei din centru. S-au legat prietenii, se întâlnesc și în afara centrului, este o emulație benefică în rândul copiilor”, mărturisește părintele Mogoș.

La orice pas, credincioșii au un cuvânt de admirație pentru lucrarea pe care o are Biserica. Întrucât copiii primesc sâmbăta și duminica masă caldă din partea parohiei, credincioșii s-au obișnuit să-i adauge la agapele pe care le oferă după slujba de pomenire, alăturându-i persoanelor dragi. „Copiii au învățat foarte bine Slujba Parastasului, pe care o cântă alături de noi, slujitorii. Oamenii rămân plăcut surprinși atunci când văd acești copii cântând frumos, rugându-se înainte și după masă, comportându-se frumos la masă, într-o atmosferă deosebită. Credincioșii înțeleg că, dacă vor să facă o faptă bună cu adevărat, pot merge la cei care au nevoie, la cei care apreciază efortul și jertfa persoanei respective. Toată această lucrare se datorează, în primul rând, Sfântului Ierarh Spiridon, mare făcător de minuni, care ne-a dat putere să realizăm aceste lucruri frumoase, nu spre lauda noastră, ci spre slava lui Dumnezeu. A sluji aproapelui nu este altceva decât a-L sluji pe Dumnezeu, așa cum știm cu toții. Este o punere în practică a poruncii Domnului nostru Iisus Hristos. Sperăm ca Bunul Dumnezeu să ne ajute să continuăm această lucrare frumoasă care ne aduce multe bucurii și satisfacții și prin care, în cele din urmă, se arată foarte clar că Biserica slujește, cu adevărat, aproapele și, prin tot ceea ce face, împlinește porunca Mântuitorului: †¹†¹Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți†º†º”, a încheiat părintele Vasile Mogoș, coordonatorul centrului de zi.

Misiunea centrului de zi este prevenirea abandonului școlar

Mioara Grigoraș, psiholog, ne-a vorbit despre provocările la care sunt chemați să răspundă voluntarii centrului: „Plecând de la constatarea că este mai ușor să previi decât să combați, misiunea centrului de zi este prevenirea abandonului școlar. Oferim, în fiecare zi, o masă caldă, activități de educație, consolidarea informațiilor asimilate la școală, dar și recuperare școlară. O mare parte nu au sprijinul familiei, unii nu au resurse materiale, unii nu au posibilități intelectuale de a-i ajuta și atunci, împreună cu instructorul de educație și cu voluntarii, încercăm să prevenim abandonul școlar, făcându-i să înțeleagă că fără școală nu pot realiza nimic în viață. Beneficiarii noștri direcți sunt copiii, atât școlari cât și preșcolari, iar cei indirecți sunt părinții, pentru că degeaba lucrăm doar cu copilul, dacă nu încercăm să schimbăm ceva și în familie. Copiii vin la noi înainte sau după școală, dar se întorc înapoi în mediul familial, în cadrul căruia nu întotdeauna sunt exemple pozitive. Astfel, încercăm să lucrăm și cu familia, pentru a închide acest cerc, pentru ca tânărul să vadă lucruri pozitive atât la centru, cât și acasă”. Cunoscându-le îndeaproape situația, Mioara Grigoraș ne-a vorbit și despre câțiva dintre copiii de la centru: „Avem două fetițe care, din păcate, au fost neglijate de către familie și nu au fost integrate în mediul școlar, una de 11, cealaltă de 8 ani. Noi le-am primit la centru și am lucrat cu ele încă din luna octombrie a anului trecut, învățându-le alfabetul, numerele, culorile, lucruri elementare și, din toamnă, cu siguranță vor merge la școală. De asemenea, nici una dintre ele nu a avut certificat de naștere. Asistentul nostru social a responsabilizat-o pe mama fetițelor, îndrumând-o la instituțiile statului pentru a i se elibera certificat de naștere, pentru ca în septembrie să poată fi înscrise la școală. Un alt caz destul de dureros și dificil este cel a doi frați dintr-o familie monoparentală, orfani de mamă, având tatăl lucrător zilier ocazional. Pentru ei, masa de la centru poate este singura din zi. Dar avem și cazuri în care, chiar dacă vin din familii greu încercate, cu posibilități materiale reduse, copiii au rezultate bune la școală și extrașcolare. Avem o fetiță cu rezultate foarte bune la dans, medaliată la nivel local și național”. Cea din urmă se numește Andra, a absolvit clasa a V-a și practică dans modern la Casa Armatei din Galați. A avut peste zece spectacole și a participat la două concursuri, unul la nivel național (locul III) și unul la nivel local (locul I). Ne-a mărturisit că după ce termină clasa a VIII-a, dorește să urmeze cursurile Liceului Pedagogic pentru a deveni educatoare.

Robert Tiber, cântărețul bisericii și coordonator al centrului de zi, a alcătuit un veritabil cor format din copiii de la centru: „Copiii vin, în fiecare duminică, la slujba Sfintei Liturghii și cântă, împreună cu credincioșii, cântarea omofonă. Aceasta, după câteva ore de pregătire în care copiii și-au însușit cântările Sfintei Liturghii. Ei mai interpretează și câteva cântece bisericești, calofonice, la sfârșitul slujbei, atunci când credincioșii se împărtășesc sau sunt miruiți. În preajma sărbătorilor organizăm mici concerte și scenete religioase. În fiecare săptămână, lunea avem o oră de cateheză în cadrul programului †¹†¹Hristos împărtășit copiilor†º†º, în timpul căreia copiii vin cu întrebări și provocări ce le dovedesc interesul”.

Cătălina Ranga, instructor-educator, ne-a vorbit despre activitatea educațională a centrului: „Încercăm să îmbinăm jocul, terapia, pictura, muzica, desenul, astfel încât să ajutăm copiii și să ne îndeplinim scopul principal, evitarea abandonului școlar și familial. Mediul social nu are neapărat legătură cu performanțele școlare. Avem copii care, pe lângă faptul că merg la școală, frecventează cursurile, au note destul de mari, vin și la centrul de zi și reușesc să obțină performanțe extrașcolare. Avem doi frățiori dintr-o familie monoparentală, orfani de mamă, care locuiesc undeva în valea orașului, sunt dependenți de un singur mijloc de transport cu o frecvență destul de rară, și, cu toate acestea, vin la centru și se încadrează în program. De asemenea, mergem frecvent la școală, analizăm situația copiilor și observăm că numărul de absențe a scăzut, interesul pentru carte a crescut, iar profesorii colaborează cu noi. În vacanță, copiii lucrează suplimentar pentru a recupera materiile unde au probleme”.

Tot în incinta centrului multifuncțional este amenajat și muzeul Parohiei „Sfântul Spiridon” din Galați, ce cuprinde o colecție impresionantă de icoane, carte veche, obiecte de cult și odăjdii bisericești.

Comentarii Facebook


Știri recente