Centrul de patrimoniu al Patriarhiei Române își extinde activitatea

Centrul de pregătire pentru patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu” al Patriarhiei Române își extinde activitatea atelierelor de restaurare a patrimoniului mobil. De asemenea, centrul Patriarhiei Române organizează cursuri pentru toți deținătorii de bunuri culturale – inclusiv muzee de stat -, programe de inițiere, perfecționare și specializare profesională, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Parohiile din Mitropolia Munteniei și Dobrogei care dețin obiecte de patrimoniu și doresc restaurarea sau conservarea lor se pot adresa Centrului pentru patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu”, care a primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de a încheia contracte de conservare/restaurare a patrimoniului mobil, consultanță, întocmire de proiecte conservare/restaurare, cercetare și execuție in situ. „Centrul pentru patrimoniu al Patriarhiei Române deține un atelier de conservare/restaurare specializat în lucrări în ulei și tempera realizate pe suport de lemn (icoane, iconostase, mobilier sculptat și pictat, precum strane, jilțuri arhierești, tetrapoade ș.a), dar și în lucrări noi, și anume poleiri cu aur și foiță metalică. De asemenea, centrul mai deține și un laborator de patologie al cărții care poate executa lucrări de restaurare și conservare pentru documente de hârtie și pergament, hărți, volume de carte veche și rară, gravuri pe suport hârtie, casete și mape de protecție”, a precizat pictorul restaurator Dan Mihai Ivanovici, consilier patriarhal.

Deținătorii de patrimoniu mobil se pot programa sau pot afla prețuri estimative la următorul număr de telefon: 021. 210.07.72, sau la adresa de mail [email protected].

Cursuri de inițiere, perfecționare și specializare în patrimoniu cultural

Centrul pentru patrimoniu cultural „Sfântul Constantin Brâncoveanu” al Patriarhiei Române, autorizat ca formator național, organizează în anul 2013 pentru toți deținătorii de bunuri culturale, inclusiv muzee de stat, următoarele programe de inițiere, perfecționare și specializare profesională: muzeografi – studii superioare (perfecționare, 9 locuri); muzeografi – specializare: „pedagogie muzeală – relații publice – comunicare” (pentru persoanele care au parcurs modulul „Muzeologie generală” – 10 locuri); ghid obiectiv cultural (religios) – studii superioare (perfecționare – 11 locuri); gestionari custozi – studii superioare și medii (perfecționare – 15 locuri); conservatori bunuri culturale – studii superioare și medii: perfecționare – 15 locuri și specializare (pentru persoanele care au parcurs programul de perfecționare) – conservare lemn/suport lemn, – pictură tempera/ulei – metal (10 locuri); bibliotecari – studii superioare și medii (11 locuri); contabilitate primară (20 locuri); evidența și gestiunea patrimoniului – inițiere (serii de câte 25 de locuri).

Cursurile se desfășoară pe durata a 3 module (două de câte 12 zile și ultimul de 4 zile) pentru programele de perfecționare și două module (de câte 6 zile), pentru programele de specializare, respectiv câte un modul pe semestru. Tariful este de circa 1.350 lei pe modul (din care 325 – taxa de curs și circa 1.025 lei – cazarea și masa completă). Înscrierile se primesc până la data de 30 martie 2013 pe adresa Centrului pentru patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu”, str. Maria Rosetti nr. 63, sector 2, București, la tel. și fax 021.210.07.12 sau la adresa de mail [email protected]. Persoana de contact este prof. Victor Simion, consilier patriarhal, tel.: 0727.056.934.

Comentarii Facebook


Știri recente

PS Ignatie: De ce trăim stări de anxietate?

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. La predică, ierarhul explicat pasajul evanghelic Despre grijile vieții, accentuând modul simplu în care omul ar trebui se raporteze la…