Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din București

Familie, credință, grijă și multă dragoste. Astfel poate fi caracterizată activitatea Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din București. Bolnavilor pentru care medicina nu mai poate face prea multe, Biserica le oferă dragostea ei și răbdarea credinței. Deși este o primă realizare a Bisericii Ortodoxe Române în această direcție, în principal din lipsă de fonduri, Centrul funcționează deja de 4 ani, informează TRINITAS TV.

„Mesajul preoților pentru bolnavi este că: Hristos a Înviat! Boala nu este sfârșitul vieții omenești, ci este o încercare care poate să fie mântuitoare. În zilele de duminică și în zilele în care sunt pomeniți sfinți cu cruce roșie săvârșim Sfânta Liturghie, iar în restul zilele facem rugăciuni pentru bolnavi în funcție de necesitățile lor”, a spus părintele Vlad Dobrescu – preot de caritate.

Organizația Mondială a Sănătății definește tratamentul paliativ drept îngrijirea activă și totală a pacienților a căror boală nu mai răspunde la terapia curativă. Un pacient care află că suferă de o boală în fază terminală trece de multe ori printr-un șoc psihologic.

Centrul „Sfântul Nectarie” are opt locuri și aici sunt primiți numai adulți. Câteodată sunt aduși direct de pe stradă, uneori în comă, dar toți beneficiază de grija totală a personalului. Mulți dintre bolnavi nu mai au pe nimeni. Dar aici, printr-un parteneriat cu Școala nr. 49 din Capitală, pacienții au parte chiar și de nepoți.

Pentru a lucra în acest domeniu este nevoie de un temperament puternic și de multă afecțiune. Nu în ultimul rând, trebuie să-ți iubești meseria.

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” funcționează conform Convenției de colaborare din anul 2006 încheiată între Arhiepiscopia Bucureștilor și Primăria Sectorului 2 prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2.

Comentarii Facebook


Știri recente