Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor împlinește 15 ani

O serie de evenimente aniversare începe joi la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care împlinește 15 ani de existență.

Manifestările încep joi, la ora 13:30, cu o slujbă de Te Deum oficiată de Părintele Consilier Ionuț Tutea de la Sectorul Social-filantropic și misionar al eparhiei și de părintele voluntar al centrului, Cătălin Niculescu.

„Va fi un bun prilej pentru a evoca istoria centrului, transformările și dezvoltările care s-au produs în timp și faptul că suntem un liman pentru mulți care au nevoie de alinare și de servicii specializate”, a declarat Părintele Ionuț Tutea pentru Basilica.ro.

Directoarea centrului, domnișoara Adriana Căruntu, va prezenta și câteva fotografii istorice de la începuturile centrului.

„Aveam un glucometru, un pulsoximetru și un aparat de secreții ORL. Era ceva extraordinar pentru început, grija noastră era să le fim alături beneficiarilor, indiferent de dotări”, a povestit ea.

După slujbă va urma un moment emoționant, desfășurat în cadru restrâns, pentru păstrarea regulilor sanitare în vigoare: un recital la pian oferit de Ambasadorul Elveției la București, domnul Arthur Mattli, cu propriile compoziții muzicale.

Prezența Excelenței Sale se explică și prin faptul că Ambasada Elveției a contribuit în urmă cu opt ani la construirea noului sediu al centrului din Strada General Dimitrie Salmen, București.

„Îngrijirea paliativă este problematică în București, unde sunt foarte multe solicitări și prea puține locuri disponibile”, a explicat Părintele Ionuț Tutea.

„Între prioritățile noastre se numără și înființarea unui nou centru, poate chiar mai mare, unde să oferim îngrijiri paliative nu numai pacienților oncologici, ci și celor cu alte diagnostice”, a spus el.

„Avem deja un dialog consistent cu Primăria Sectorului 2 și sperăm să putem accesa finanțare prin PNRR. Proiectul nu va putea fi însă demarat mai devreme de anul viitor”, a adăugat părintele consilier.

Zilele aniversare vor continua vineri și sâmbătă la Centrul „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Vineri, voluntarii de la Biserica Gherghiceanu din București vor aduce pentru lucrătorii și beneficiarii centrului un tort aniversar și 15 icoane cu sfinți vindecători.

Sâmbătă, Dănuț Prună și Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului vor organiza un concert folcloric la centru.

Foto credit: Facebook / Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”

Comentarii Facebook


Știri recente