Centenarul Marii Uniri a fost celebrat în Rusia printr-o „Caravană a Folclorului Românesc”

Centenarul Marii Uniri din 1918 a fost marcat în Rusia printr-o „Caravană a Folclorului Românesc”, potrivit informaţiilor publicate de Domnul Vasile Soare, Ambasadorul României în Federaţia Rusă, pe pagina personală de facebook.

Evenimentele dedicate Centenarului au început în 7 decembrie la Ambasada României de la Moscova, unde a fost organizată o recepţie la care participanţii au ascultat piesele interpretate de Ansamblul Folcloric Profesionist Țara Vrancei din Focșani.

Prin cele nouă concerte susţinute în şapte oraşe din Rusia, Ansamblul Folcloric Ţara Vrancei le-a arătat locuitorilor România autentică, cu valorile ei culturale inestimabile, întrucât s-a constatat că România este insuficient sau nu este deloc cunoscută astăzi în Rusia.

În timpul concertelor, pe lângă muzică și dansuri din principalele zone folclorice ale României, a fost prezentată și semnificația Centenarului Marii Uniri de la 1918, dar și potențialul turistic al României.

Primul spectacol în afara Moscovei cu Caravana „România 100” a Ansamblului Folcloric Țara Vrancei din Focșani a avut loc în 8 decembrie 2018 la Casa de Cultură din Dubna, oraș unde există Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN). Evenimentul a fost organizat pentru locuitorii de acolo, cât şi pentru toți cercetătorii din aproximativ 20 de țări ale lumii.

La o distanţă de două zile, în 10 decembrie, membrii Ansamblului Folcloric au fost conduși la monumentul românesc din Cimitirul multinațional de război Krasnogorsk, Regiunea Moscova.

Momentul comemorativ a debutat cu rugăciunea „Tatăl Nostru”, rostită de membrii Ansamblului (îmbrăcați în costume populare românești), a continuat cu un bocet pentru cei neîntorși din războaie (interpretat de către doamna Maria Murgoci) şi s-a încheiat prin depunerea de candele şi flori.

Un alt oraş unde a concertat Ansamblul Folcloric Țara Vrancei a fost Krasnogorsk.

La Kostroma, oraș atestat la 1152, cu 2 ani înaintea Moscovei, situat pe Cercul de Aur, pe malurile râului Volga, unde se păstrează o mulțime de monumente și biserici/mănăstiri vechi, unele de pe vremea invaziei mongolilor, concertul a fost susţinut în seara zilei de 11 decembrie.

Pe lista de oraşe în care au susţinut concerte membrii renumitului Ansamblu artistic s-au aflat atât Tula, în 13 decembrie, cât şi şi Kursk, în 14 decembrie.

Foto Credit: Facebook / Vasile Soare

Comentarii Facebook


Știri recente