Centenar, Protopopiatul Huedin: În octombrie va avea loc premiera piesei de teatru despre uciderea Pr. Aurel Munteanu

Protopopiatul Huedin a fost înființat în data de 1 septembrie 1922, iar primul protoiereu a fost Preotul Martir Aurel Munteanu. Cu ocazia Centenarului, instituția organizează o serie de manifestări cu caracter liturgic și cultural.

Deschiderea evenimentelor dedicate centenarului, a avut loc duminica trecută, 30 ianuarie, de hramul paraclisului „Sfinții Trei Ierarhi” al Protopopiatului Ortodox Huedin. La eveniment, Pr. protoiereu Dan Ionuț Lupuțan a anunțat mai multe evenimente din programul aniversar al acestui an:

  • Lansarea primei monografii a protopopiatului, realizarea distincției centenar, amplasarea unei plăci omagiale pe sediul instituției.
  • Organizarea unui simpozion în data de 2 mai, atunci când se împlinesc 140 de ani de la nașterea Protopopului Martir Aurel Munteanu.
  • Liturghie oficiată în curtea protopopiatului de cei doi ierarhi ai Eparhiei, în ziua martiriului Pr. Aurel Munteanu, 10 septembrie.
  • Punerea în scenă, în premieră, în luna octombrie, a piesei de teatru „Tunul de cireș” de Pașcu Balaci, operă care ilustrează moartea martirică a primului protopop de Huedin, părintele Aurel Munteanu.

La hramul paraclisului de la Protoieria Huedin a fost invitat Arhimandritul Paisie Iloaie, starețul Mănăstirii Nușeni din județul Bistrița-Năsăud care a primit Diploma și Medalia Omagială „Centenarul Protopopiatului Ortodox Huedin”, dar și o bederniță cu monograma protopopului martir Aurel Munteanu.

La același eveniment a fost pomenit ctitorul paraclisului, protopopul Dorel Pușcaș, și a fost premiat un elev din Huedin pentru rezultatele obținute la Concursul „Împreună cu Hristos prin lume în mileniul 3”.

Vezi mai multe detalii pe site-ul oficial al protoieriei.

Foto credit: Andreea Rotaru

Urmărește-ne pe Facebook: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente