Cele trei motive pentru care a fost rânduită o duminică pentru toți sfinții – Preafericitul Părinte Patriarh Daniel

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a enumerat în predica rostită duminică la Mănăstirea Samurcășești, trei motive pentru care Biserica a stabilit o zi specială de cinstire a tuturor sfinților:

  • „pentru a arăta că rodul sau urmarea venirii Duhului Sfânt în lume este schimbarea oamenilor din păcătoși în sfinți, sfințirea oamenilor”;
  • „pentru că sfinții sunt mulți, diferiți, din timpuri locuri și neamuri diferite, dar totuși ei trăiesc într-o unitate sau comuniune desăvârșită”;
  • „pentru că sunt cunoscuți de Biserică doar o parte dintre sfinți, și trecuți în sinaxar sau calendar, dar mai sunt o mulțime de sfinți pe care numai Dumnezeu îi cunoaște și pe care îi va descoperi treptat în istorie, sau pe unii doar la sfârșitul veacurilor”.

Părintele Patriarh a participat în Duminica Tuturor Sfinților la Sfânta Liturghie oficiată în Biserica Mănăstirii Samurcășești din comuna ilfoveană Ciorogârla.

În același context, Preafericirea Sa a explicat ce înseamnă noțiunea de Sfinți:

„Oamenii în care Duhul Sfânt a lucrat cel mai intens cooperând, lucrând împreună cu voința lor liberă, se numesc sfinți”.

„Deci rostul venirii Duhului Sfânt în lume este ca pe noi oamenii să ne sfințească”, a adăugat Patriarhul precizând că de aceea în prima duminică după Rusalii sunt cinstiți Toți Sfinții.

Sfinții trăiesc în unitate, în comuniune

În continuare, Părintele Patriarh a evidențiat faptul că „există o legătură tainică între sfințenie și unitate”, după cum mărturisim în Simbolul Credinței despre Biserica cea „una, sfântă, sobornicească și apostolească”.

„Biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolească este în primul rând a sfinților, este în primul rând Biserica celor mai apropiați de Dumnezeu”, a precizat Patriarhul Daniel.

Preafericitul Părinte Patriarh a spus că unitatea în care trăiesc sfinții din veacuri diferite se datorează faptului că „au crezut într-un singur Dumnezeu, au mărturisit pe același Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, și au fost luminați și sfințiți de același Duh Sfânt”.

Astfel, de aceea profeții din Vechiul Testament au văzut tainic pe Hristos înainte de întruparea Lui în istorie, a explicat Preafericirea Sa, amintind cuvintele lui Valaam din Cartea Numeri: „Îl văd, dar acum încă nu este; îl privesc, dar nu de aproape; o stea răsare din Iacov; un toiag se ridică din Israel” (Numeri 24:17).

Astăzi vedem frumusețea Bisericii

Insistând asupra comuniunii în care trăiesc sfinții, Patriarhul a spus că „Sfântul Duh este cel care adună popoare diferite, persoane diferite din timpuri și locuri diferite în unitate, în comuniune” și prin serbarea tuturor sfinților în aceeași zi „vedem frumusețea Bisericii lui Hristos”.

„Sfinții sunt nucleul cel mai luminos, temelia cea mai puternică a credinței ortodoxe, ei sunt cei mai apropiați prieteni ai lui Dumnezeu. Sunt pentru noi învățători, rugători și ocrotitori”, a adăugat Preafericirea Sa.

Sfinții și-au păstrat credința în fața multor necazuri și a morții cu ajutorul harului Duhului Sfânt. „De aceea, Duhul Sfânt este numit de Sfântul Vasile cel Mare «Arhitectul Bisericii»”.

Patriarhul a notat de asemenea că „Biserica nu e construită din pietre, ci doar lăcașul de cult. În fața lui Dumnezeu Biserica este alcătuită din sfinți în primul rând și apoi din cei care sunt pe cale, se nevoiesc să dobândească mântuirea”.

„Astăzi, în Duminica Tuturor Sfinților serbăm și unitatea Bisericii, dar nu o unitate monotonă, pentru că fiecare sfânt care viețuiește în Duhul Sfânt și în iubirea Preasfintei Treimi are personalitatea lui, nume și chip propriu”, a continuat Părintele Patriarh.

Patriarhul Daniel la Mănăstirea Samurcășești. ©Mircea Popa/ZL

În partea a doua a predicii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre sfinții care sunt necunoscuți oamenilor și a spus că „întotdeauna numărul sfinților pe care îi cunoaște Dumnezeu este mai mare decât credem noi”.

„Dumnezeu îi face pe aceștia cunoscuți atunci când dorește El”, a spus Patriarhul Daniel, amintind faptul că Sfântul Efrem cel Nou a fost descoperit la 500 ani după moartea sa.

La final, Patriarhul României a felicitat pe toți părinții „care au dat naștere copiilor, îi cresc în credință și cultivă virtuțile lor” cu prilejul Duminicii Părinților și copiilor.

Foto credit: Mircea Popa / ZL

Comentarii Facebook


Știri recente