Spitalul Clinic Colțea, primul spital din București, a sărbătorit săptămâna aceasta 320 de ani de la înființare. Evenimentele aniversare s-au încheiat vineri cu rugăciuni în capela instituției medicale, unde au fost oficiate Taina Sfântului Maslu și Pomenirea ctitorilor și medicilor trecuți la Domnul.
„Am făcut astăzi pomenire, pentru că se aniversează 320 de ani de la atestarea documentară a Spitalului Colțea, care a fost clădit în anul 1704”, a explicat, pentru Trinitas TV, preotul de caritate Ștefan Alexandru Vădana.
„Practic, în spitalul acesta și-au lăsat contribuția foarte mulți oameni importanți, care au lăsat acest element cultural, social dar și uman, medical, de tratare a bolnavilor.”
Spitalul Colțea a fost una din primele baze de învățământ medical din România.
„Este un moment aniversar pentru Spitalul Clinic Colțea. Împlinește 320 de ani de la prima cărămidă care s-a pus în istoria medicinei românești, pentru că este spitalul de unde cam tot ceea ce înseamnă medicină românească a pornit. Este un Alma Mater al medicinei românești”, a declarat dr. Ioan Bogda Furtună, managerul instituției medicale.
„Este unul dintre cele mai frumoase spitale din București. Suntem și la kilometru zero așa cum bine știm toți profesorii universitari, toți cei care au adus și au pus bazele medicinei moderne de astăzi au trecut și au efectuat profesia de medic în Spitalul Colțea.”
Seria de manifestări aniversare, intitulată „Zilele Medicale ale Spitalului Clinic Colțea”, a inclus o conferință națională și mai multe sesiuni științifice și momente festive.
Spitalul Clinic Colțea a fost înființat în 1704, la inițiativa spătarului Mihai Cantacuzino, ca unitate medicală pentru săraci. Unitatea medicală este una dintre cele mai moderne din România. Include numeroase secții de medicină specializată, dar este în special cunoscută pentru secția de Hematologie.
Foto credit: Facebook / Spitalul Clinic Colțea
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews