Cel mai important sfânt al Serbiei a fost sărbătorit la Arad în comuniune liturgică

Sfântul Sava, primul Arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe Autocefale, a fost sărbătorit sâmbătă la Arad în timpul Sfintei Liturghii la care au concelebrat Arhiepiscopul Timotei al Aradului și Preasfințitul Părinte Luchian Pantelici, Episcopul ortodox sârb al Ungariei și administratorul comunității sârbilor ortodocși din Timișoara.

Liturghia festivă a fost oficiată la Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Arad unde este îmbisericită comunitatea ortodoxă sârbă.

La finalul slujbei, PS Luchian a apreciat legăturile frăţeşti ale clerului şi credincioşilor sârbi din Arad şi Banat cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei. Ierarhul sârb i-a dăruit Chiriarhului arădean un exemplar al Triodului în limba sârbă, tradus de Preasfinția Sa din slavonă.

La rândul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, a făcut referire la bunele relaţii dintre cele două Biserici la nivel local şi a mulţumit Preasfinţitului Părinte Luchian pentru invitaţia de a sluji în parohia sârbă din centrul Aradului.

Sfântul Ierarh Sava, primul arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe Autocefale. Frescă din Mănăstirea Studenica.
Foto: Nenad Vukicevic, Vladimir Vukicevic/medium.com

Sfântul Sava, întâiul arhiepiscop al Serbiei, s-a născut în anul 1175 și a trecut la cele veșnice în ziua de 14/27 ianuarie 1235, la vârsta de 60 de ani.

Sveti Sava este considerat una dintre cele mai importante figuri ale istoriei poporului sârb. El a fost fiul cel mic al domnitorului Ștefan Nemanja, purtând numele de Rastko Nemanici, prinţ al Zahulmiei. Tatăl său a fost canonizat sub numele de ,,Sfântul Simeon, Izvorâtorul de Mir”, care a întemeiat statul medieval sârb, iar fratele lui Ștefan Nemanja, a fost primul rege încoronat al Serbiei.

Sava se călugăreşte şi devine primul arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe autocefale, creatorul literaturii şi legislaţiei sârbe, întemeietorul mănăstirii Hilandar de pe Muntele Athos, cel care a redactat prima carte de legi din Serbia, Nomocanonul care îi poartă numele. Sfântul Sava este cel mai cinstit sfânt din Serbia și Muntenegru, de o venerație deosebită bucurându-se în Macedonia și Bulgaria.

El a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Sârbă, Catedrala din Belgrad purtându-i numele.

Sfântul Sava este cinstit în data de 14 ianuarie potrivit calendarului iulian revizuit, iar credincioșii ortodocși care respectă calendarul nerevizuit îl sărbătoresc treisprezece zile mai târziu.

Foto credit: Arhiepiscopia Aradului

Comentarii Facebook


Știri recente