Cei mai mulți copii care cresc în alte țări din UE decât cea de origine sunt români. Ce face Biserica pentru ei?

Ţara noastră se află pe primul loc între statele Uniunii Europene ca număr al copiilor care cresc în alte țări din UE decât cea de origine.  Aproximativ 600.000 copii români locuiesc în afara graniţelor, potrivit unui studiu Centrului de cunoştinţe pentru migraţie şi demografie al Comisiei Europene.

Conform statisticilor, dintre cei 1,83 milioane de copii emigranţi cu vârstă până în 19 ani, 592.381 provin din România.

Topul este completat de Polonia, la o distanţă considerabilă, cu 240.775 de copii, şi de vecinii noştri de la sud de Dunăre cu 134.153 copii.

Ţările care găzduiesc cei mai mulţi copii români sunt: Italia (260.894), Spania (137.511) şi Germania (119.295).

Rezultatele acestui studiu nu sunt neapărat o surpriză având în vedere că anul trecut Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică plasa diaspora românească pe locul cinci într-un top internaţional.

Potrivit raportului intitulat „Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants” (Talent în străinătate: o recenzare a emigranţilor români), cei mai mulţi români din diaspora se află în Italia (peste 1 milion), Germania (680 000) şi Spania (573 000).

Toate aceste statistici arată că atenţia pe care Biserica Ortodoxă Română o acordă românilor din afara graniţelor ţării este absolut justificată.


Biserica şi diaspora (2018): statistici

  • 14 eparhii,
  • 1.303 parohii şi filii,
  • 1.098 de clerici.

 

Astfel, implicarea Bisericii în pastoraţia părinţilor şi copiilor se poate vedea în atenţia acordată proiectelor catehetice demarate în diaspora românească.

În ultimii ani, Patriarhia a organizat două proiecte de formare pentru „Şcoala de duminică” în eparhiile cu cel mai mare număr de români – Italia, Spania şi Portugalia – în vederea dezvoltării unor proiecte integrate care să răspundă mai bine necesităţilor spirituale ale familiilor aflate în afara graniţelor ţării.

La acestea se adaugă şi pastoraţia specifică contextului occidental aplicată de ierarhii români din diaspora. Pe lângă şcolile de duminică, taberele de vară reprezintă o altă modalitate concretă de misiune deoarece episcopii participă la aceste activităţi recreative împreună cu tinerii şi familiile lor.

Mitropolitul Iosif i-a însoţit pe copiii din Irlanda în tabăra de la Putna, Episcopul Macarie a mers în pelerinaj cu mai multe familii de români din Episcopia Europei de Nord, Episcopul Ioan Casian s-a jucat împreună cu tinerii participanţi la tabăra de la Toronto. Astfel de exemple pot continua.

Citeşte şi: 2020 –  Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români.

Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente