Cei care au suferit în timpul regimului comunist sunt omagiați pe 9 martie

Activitate Veneţia de jos - Braşov

9 martie este Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989 în România.

Cu acest prilej, în această zi au loc slujbe de pomenire și evenimente comemorative pentru cei care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român.

Între cei pomeniți se numără ierarhi, profesori de teologie, studenți, monahi, intelectuali creștini și peste 1800 de preoți ortodocși, care au fost „anchetați și arestați, aruncați în închisori, trimiși să lucreze la Canalul Dunăre-Marea Neagră, câțiva chiar deportați în Siberia pentru acuzații total nefondate, dar socotiți periculoși pentru noul regim politic de stat”.

Credința lor puternică și curajul de a-L mărturisi pe Hristos au exprimat rezistența activă a Bisericii, alături de o rezistență camuflată sau diplomatică, împotriva ateismului militant, dincolo de unele discursuri și compromisuri «oficiale», a spus Patriarhul României privitor la apărătorii Ortodoxiei din perioada comunistă.

Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști în Ziua Sfinților 40 de Mucenici a fost fixată de Parlamentul României în 2011, prin legea 247/05.12.2011.

La propunerea Patriarhului Daniel, anul 2017 a fost declarat An comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

Foto credit: public domain

Comentarii Facebook


Știri recente