Ce spune un preot bulgar despre Bunicul Dobri Dobrev

Contactat de echipa Basilica.ro, Părintele bulgar Kiril Sinev a relatat cum a fost perceput în ţara natală Bunicul Dobri Dobrev, supranumit „Cerșetorul pentru Hristos”, trecut la Domnul în urmă cu un an.

Părintele Kiril Sinev de la Biserica bulgară „Înălţarea Domnului” din Ruse a evidenţiat de la început că însuşi numele de Dobri (în traducere dobăr înseamnă bun) vorbește despre bunătatea lui şi a prezentat apoi cum a rămas în memoria conaţionalilor săi.

Ce a însemnat pentru bulgari Bunicul Dobri

„Locuitorii din Sofia îl țin minte pe moș Dobri stând în pridvorul Catedralei Patriarhale Sfântul Alexandru Nevski, îmbrăcat în haine de țăran, ținând o lumânare aprinsă și un pahar din plastic, închinându-se fiecărui om care intră să se roage”.

„Și-a dat toata averea Bisericii, locuind într-o cameră în curtea Bisericii Sfinții Chiril și Metodie din satul natal. La sfârșitul vieții lui de 103 ani s-a aflat că el nu era un cerșetor obișnuit. Banii strânși îi considera ai lui Dumnezeu, ei sunt un foc”, a spus Părintele Kiril Sinev.

Ce sume şi cui a donat

Preotul bulgar a oferit şi date concrete cu privire la sumele strânse şi donate de Bunicul Dobri în timpul vieţii.

„În viața lui a strâns în jur de 80 000 leva pe care i-a dăruit unor biserici și mănăstiri. De exemplu, în 2005 a dat 10 000 leva pentru Biserica Sfinții Chiril și Metodie din Bailovo. În 2007 a dat 25 000 leva pentru restaurarea mănăstirii din Eleșnița și 10 000 leva pentru biserica din satul Gorno Kamarți. În 2008 a donat bani pentru biserica din Kalofer”.

„În ajunul marii sărbători a alfabetului chirilic – 24 mai 2009 (n. r.: în Biserica Ortodoxă Bulgară), Sfântul din Bailovo, cum l-a numit poporul, a dăruit suma de 35 700 leva pentru Catedrala Patriarhală Sfântul Alexandru Nevski din Sofia”, donaţie care, potrivit Părintelui Kiril Sinev, „reprezintă cea mai mare donație făcută de o persoană fizică în istoria acestei catedrale”.

Model de jertfelnicie

Preotul slujitor la Ruse a mai relatat că în momentul în care Dobri Dobrev a fost întrebat de un jurnalist dacă din banii strânşi păstrează ceva şi pentru el, Bunicul a răspuns: „Pentru mine nu las nimic. Eu am pensie și Dumnezeu îmi dă pâine”.

„Ceea ce a făcut el nu a fost o cerșire, ci milostenie”, a mai spus Părintele Kiril Sinev, care a mai reprodus şi următoarele cuvinte aparţinând Bunicului Dobri: „Spunea că cel mai mare păcat este preacurvia, dar şi că nu se teme de moarte”.

Iubitor de copii şi exemplu de viaţă sfântă

Un alt aspect semnalat de Părintele Kiril  a fost acela că Bunicul Dobri „iubea foarte mult copiii: se închina în fața lor și le săruta mâinile”.

De asemenea, în timpul vieţii sale, „Cerșetorul pentru Hristos” a subliniat „importanța răbdării și a smereniei în viața credincioșilor: Fă binele fără să aștepți o răsplata. El era o evanghelie deschisă, întrucât trăia și vorbea conform normelor biblice”.

„Ceea ce îi atrăgea pe oameni ca un magnet era chiar bunătatea moșului. Chiar porumbeii din fața bisericii Celor 7 sfinți din Sofia se aşezau pe mâinile și capul lui, recunoscându-l ca pe un locuitor al cerului”, a mai precizat clericul bulgar.

Recunoscut în afara Graniţelor Bulgariei

Părintele Sinev a mai făcut referire şi la un articol privind pe Bunicul Dobri, publicat de domnul Ivan Dimitrov, profesor de Noul Testament la Sofia, al cărui conţinut confirmă notorietatea Sfântului din Bailovo.

„Un creștin copt pe numele Mina Aziz Mihail, azi inginer de construcții (face poduri) în SUA, în iunie 2018 a mers din New Jersey până în Bailovo ca să se întâlnească cu moșul, însă nu l-a prins în viață. Acest egiptean a scris pe pagina lui de facebook în arabă: «Bunicul Dobre va rămâne un exemplu unic pentru jertfelnicie și de donare în tăcere»”.

O altă dovadă a vieţii sfinte a Bunicului Dobri o reprezintă mărturia unui călugăr atonit.

„Ieromonahul Gavriil de la Sfântul Munte când a fost rugat să arate un exemplu de urmat și a scos cateva poze cu moș Dobre și a zis: «Doriți un sfat? Duceți vă și vă învățaț de la acest cerșetor sărac, pentru că el petrece tot timpul lui trăind cu Hristos», a menţionat Părintele Sinev.

Viaţa sa a fost publicată

Viaţa Bunicului a fost consemnată într-un volum aparţinând Domnului Borislav Radoslavov, primul care a scris despre viaţa lui, intitulat „Bunicul Dobre, Sfântul din Bailovo”.

Tot autorul lucrării amintite mai sus a inițiat şi „proiectul ridicării unui monument al Moşului Dobri, primul monument al binelui, care se dorește să fie ridicat în proximitatea Catedralei Patriarhale din Sofia”, potrivit Părintelui Kiril, care a mai precizat că „chipul blând al moșului se poate vedea chiar pe fațada blocului 54 de la cartierul Hadji Dimităr din Sofia”.

Dobri Dobrev a trecut la cele veşnice în 13 februarie 2018 şi a fost înmormântat în 15 februarie în cimitirul bisericii din localitatea natală Bailovo, aşa cum i-a fost dorinţa încă din timpul vieţii.

Foto Credit: Kiril Sinev

Comentarii Facebook


Știri recente