„Sfântul din Bailevo”, Dobri Dobrev a fost înmormântat | PF Neofit prezent la funeralii

Dobri Dobrev a fost înmormântat joi în cimitirul bisericii din localitatea natală Bailovo, aşa cum i-a fost dorinţa încă din timpul vieţii. La funeraliile sale a participat Patriarhul Neofit care a venit să-i aducă un ultim omagiu celui supranumit „cerșetorul pentru Hristos”, trecut în veşnicie la vârsta de 103 ani.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Preafericirea Sa a făcut referire la faptul că bunicul Dobri Dobrev este unul dintre cei mai importanţi ctitori ai catedralei „Alexander Nevsky” din Sofia, precum şi al altor biserici din Bulgaria.

Potrivit orthochristian.com, Dobri Dobrev a donat în total peste 60.000 de dolari (aproximativ 100.000 leva) pentru: Catedrala „Sfântul Alexander Nevsky” din Sofia, Biserica „Sfinții Chiril și Metodie” din Satul Bailovo și Mănăstirea Eleshnishki „Adormirea Maicii Domnului” din Estul Sofiei.

Preafericirea Sa a evidenţiat faptul că oamenii „l-au numit Sfântul din Bailevo nu doar pentru donaţiile sale”, ci şi pentru viaţa trăită în credinţa ortodoxă. Patriarhul Neofit a apreciat statornicia sa faţă de Biserică şi a spus că bunicul Dobri a „împlinit poruncile lui Dumnezeu fără a altera măcar o literă din Scriptură şi Tradiţie”,  a fost fidel Bisericii şi patriei sale, „neobosit în bunătatea sa”.

Patriarhul Bulgariei aducându-i un ultim omagiu
Patriarhul Bulgariei aducându-i un ultim omagiu/ Foto credit: 24chasa.bg

Dobri Dimitrov Dobrev s-a născut în 20 iulie 1914. A donat toate proprietăţile și locuia într-o anexă modestă de lângă biserica din Bailovo; a început să străbată zilnic 25 de kilometri până în Sofia, unde cerșea pe treptele catedralelor pentru a ajuta la construirea și restaurarea bisericilor și mănăstirilor din Bulgaria.

Pentru actele de caritate pe care le-a făcut și viața simplă pe care a dus-o, Bunciul Dobri a fost unul dintre cei mai iubiți și cunoscuți oameni din Bulgaria.

A trecut la cele veşnice în 13 februarie 2018.

Foto credit: Iordan Simeonov/24 chasa

Comentarii Facebook


Știri recente