Ce reprezintă „porțile către Dumnezeu” de la Centrul Bisericesc München

Centrul Bisericesc München (CBROM) a republicat luni o scurtă prezentare a conceptului ușilor sfântului locaș, pe care le-a numit „porți către Dumnezeu”. Ele reprezintă bucuria comuniunii cu trecutul strămoșilor și cu Dumnezeu cel Veșnic.

Ușile bisericii românești din München sunt „porți spre profunzimile ființei fiecăruia dintre noi. Intrând prin ele, avem ocazia să ne întâlnim cu Dumnezeu, dar și cu noi și cu semenii”.

„Prin modul cum sunt realizate, aceste uși aduc trecutul în prezent. Privindu-le, ne privim și întâlnim strămoșii, le vedem profilul cultural și creștin; privim crucea pe care au cinstit-o, linia suplă pe care au scrijelit-o și floarea cu care s-au împodobit”, transmit reprezentanții CBROM.

Totodată, întâlnirea cu acest obiect de artă unic ne ajută să „simțim comuniunea cu toți cei de un neam și de o simțire cu noi și putem înțelege frumusețea sufletului creștin românesc, pe care trebuie să o înțelegem, să o cultivăm și să o predăm mai departe copiilor”, explică reprezentanții CBROM pe pagina de Facebook a centrului.

„Ne rugăm lui Dumnezeu să-i binecuvânteze pe cei implicați în realizare, cât și pe toți cei care vor intra și vor ieși prin aceste uși pentru a-L întâlni pe Dumnezeu, pentru a se regăsi pe sine, pentru ca astfel să se întâlnească în adevăr, în bucuria comuniunii și a nădejdii, cu semenii lor.”

Ușile masive au fost instalate în vara anului trecut și funcționează perfect. Arhitectul Matei Stoean le-a proiectat cu elemente de arhitectură paleocreştină, athonită şi românească şi a supravegheat îndeaproape execuția și montarea lor. Proiectul a fost realizat de Sculptorul Paul Botescu și artistul fierar Bogdan Vijaică.

Centrul mai are de acoperit aproape o treime din costul porților către Dumnezeu și către noi înșine. Până în prezent s-au achitat 35.480 de euro din costul total de 50.000 de euro al acestei opere de artă de inspirație bizantină.


Foto: Centrul Bisericesc München

Centrul Bisericesc München este cel mai amplu proiect de infrastructură al Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Situat la adresa Kastelburgstr. 84-88, 81245 München-Aubing, centrul cuprinde o biserică, o mănăstire și un centru comunitar parohial.

Biserica are hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sf. Ier. Calinic de la Cernica”. Așezământul mai are o capelă dedicată Sf. Cuv. Siluan Athonitul, considerat ocrotitor al centrului.

Donează

Paypal / Plată online

Donează aici.

Virament bancar

Cont: RO58 BRDE 410S V547 0374 4100 (RON)
Cont: RO54 BRDE 410S V547 0382 4100 (EUR)
Banca: BRD – Societe Generale – Sucursala Brătianu, București
Titular: Asociația „Sprijin pentru Așezământul Bisericesc Înălțarea Sf. Cruci” – München

sau

Cont: DE89 7509 0300 704 513 07 35
Banca: Liga Bank
Titular: Rumänische Orthodoxe Metropolie
BIC: GENODEF 1M05
Detalii plată: Kirchenbau

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Centrul Bisericesc München

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente