Ce posturi de radio funcţionează în Patriarhia Română

Radioul reprezintă unul dintre mijloacele moderne prin intermediul căruia Biserica contribuie la informarea opiniei publice și la formarea de atitudini în spiritul valorilor creștine. Acest mijloc de comunicare transmite mesajul Bisericii în casele oamenilor, ajutând la cultivarea unei legături duhovnicești cu membrii ei în prelungirea comuniunii spirituale din locașul de cult.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Radioului vă prezentăm posturile de radio care funcționează în Patriarhia Română:

Radio Trinitas

Postul de radio Trinitas a fost înfiinţat în anul 1996, din iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în perioada respectivă Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Prima transmisiune difuzată de Radio Trinitas în seara zilei de 17 aprilie 1998, Sfânta şi Marea Vineri din acel an, a fost slujba Prohodului Domnului, de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Programele Radio Trinitas se adresează tuturor categoriilor de ascultători. Pe lângă emisiunile religioase, grila de programe conţine informaţii culturale, sociale şi economice.

Radio Trinitas promovează dialogul şi cooperarea între creştinii de pretutindeni, pentru apărarea demnităţii umane şi protejarea mediului înconjurător. Din anul 2001 este membru al Conferinţei Europene a radiourilor Creştine (CERC), alături de prestigioase instituţii mediatice de pe continentul nostru.

Consacrarea postului de radio Trinitas ca reţea radiofonică naţională a Bisericii Ortodoxe Române s-a înfăptuit la 27 octombrie 2007, sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, data de înfiinţare a Centrului de presă Basilica al Patriarhiei Române.

In prezent, Radio Trinitas emite pe 51 frecvenţe terestre, acoperind peste 85% din teritoriul României, la care se adaugă frecvenţă via satelit pentru Europa: Satelit EUTELSAT W2. Emisiunile se realizează în studioul central de la Bucureşti şi în studiourile locale de la Iaşi, Sibiu şi Craiova.

Frecvențele Radio Trinitas

Radio Dobrogea

Postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului a fost înfiinţat în 2004. Din 29 iunie 2008 a trecut la emisia non-stop, pe 99,7 FM. Pe internet emite din 2005 şi oferă online arhivă audio a principalelor emisiuni.

Din anul 2009, în premieră pentru posturile de radio confesionale din România, transmite video LIVE şi oferă arhiva video a principalelor emisiuni.

Logo Radio Dobrogea/© Arhiepiscopia Tomisului

Radio Reîntregirea

A fost înfiinţat în 25 decembrie 2001, aria de difuzare fiind  judeţele Alba şi Mureş.

Radio Reîntregirea realizează şi transmite radioprograme şi emisiuni la nivel naţional, prin Radio TRINITAS, radioul Patriarhiei Române, activitate începută în luna noiembrie a anului 2012.


Radio Renaşterea

Logo Radio Renașterea

a fost înfiinţat la iniţiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu şi emite de la 1 mai 1999, pe frecvenţa 91 mhz, în municipiul Cluj -Napoca şi împrejurimi. De la 1 mai 2004 poate fi recepţionat pe internet la adresa www.radiorenasterea.ro, iar de la 1 mai 2005 emite şi la Bistriţa, pe frecvenţa 102 mhz.

Grila de programe cuprinde transmisiunea zilnică a slujbelor din Catedrala Mitropolitană, emisiuni cu caracter religios, cultural, social, muzical şi informativ, emisiuni ce se doresc a fi spaţii de întâlnire şi dialog dintre Evanghelie şi sensibilităţile omului contemporan.

Redacţia cuprinde patru departamente: Teologic, Social, Cultural-muzical şi Informativ, în care lucrează 18 redactori.


Radio Lumina

Logo Radio Lumina/©Radio Lumina

Postul de radio creştin-ortodox al Episcopiei Severinului şi Strehaiei a fost înfiinţat din iniţiativa Preasfinţitului Părinte Nicodim, Chiriarhul locului. În 23 aprilie 2005, de ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă – Ocrotitorul Severinului, s-au auzit pentru prima dată în eter programele acestui post de radio al Bisericii. Prima emisie a fost transmisiunea în direct a Sfintei Liturghii arhiereşti de la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin, oficiată de un sobor de arhierei.

Din data de 23 aprilie 2006, programele radioului pot fi ascultate şi pe internet, pe două benzi audio (24 K bits/s – low şi 96 K bits/s – high).

Începând cu 1 februarie 2005, la Timişoara funcţionează Studioul de Radio Învierea al Mitropoliei Banatului. De asemenea, Radio Doxologia al Arhiepiscopiei Iașilor emite online.

Comentarii Facebook


Știri recente