Este binecunoscută evlavia românilor pentru Sfinții Nectarie, Efrem cel Nou și Ioan Rusul. La fel de cunoscute sunt și mărturiile multor români despre ajutorul primit de la acești sfinți atunci când au avut probleme mari în viață, mai ales cu sănătatea.
Pentru a răspunde acestui efluviu de recunoștință și bucurie, Agenția de pelerinaje Basilica Travel a pregătit pentru anul 2024 mai multe programe de pelerinaj în Grecia care răspund toate acestui efluviu de recunoștință și evlavie. Poți ajunge să te închini la acești sfinți dragi românilor începând din martie 2024.
Combinația de destinații și date este foarte diversă și pe gustul tuturor.
Din 16 martie: Grecia și Insula Corfu
Pelerinajul este oferit în două variante: de 8 zile, începând din 29 iunie 2024, sau de 6 zile, începând din 16 martie 2024.
Orice variantă ai alege, vei ajunge să te închini la moaștele Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, ale Sf. Vasile cel Nou și ale Sf. Grigorie Palama în Salonic, la moaștele Sf. Spiridon, ale Sf. Împărătese Teodora și ale Sf. Gherasim de Kefalonia (fragmente) în Insula Corfu, la moaștele Sf. Andrei în Patras, la Sf. Ioan Rusul în Insula Evia, la Sf. Nectarie în Insula Eghina, și la Sf. Efrem Cel Nou în Nea Makri.
Pelerinajul mai lung include și un popas la Meteore, precum și unul la Sf. Paraskevi din Valea Tembi.
De asemenea, în varianta de 8 zile, închinarea la Sf. Patapie († 463), pe vârful unei coline din apropiere de Loutraki, face parte din program, în timp ce, în cealaltă versiune de pelerinaj, popasul la Sf. Patapie se face numai în măsura în care timpul va permite.
Dacă ajungi la Mănăstirea Sfântului Patapie, te vei putea închina și la capul Sf. Ipomoni („Răbdare”), mama Împăratulului Constantin Paleologul, precum și la un fragment din moaștele altui sfânt grec, Nikon cel Nou.
Sf. Ipomoni a avut mare evlavie la Sf. Patapie în perioada când acesta a fost înmormântat la Constantinopol. Moaștele sfântului au fost mutate în apropiere de Golful Corint, Grecia, după aproape un mileniu, când Constantinopolul a fost cucerit de turci.
Peștera din Loutraki în care au fost descoperite moaștele sfântului la începutul secolului trecut este în continuare plină de bună mireasmă, iar frescele cu care este împodobită datează din secolul al XIII-lea.
Sf. Patapie a fost descoperit ascuns în spatele peretelui de apus al peșterii, înaintea iconostasului și a capelei construite acolo. După atâtea veacuri, frunzele cu care era acoperit erau încă verzi. Este cunoscut mai ales ca vindecător de cancer.
Din mai: Vizitează sfinții din insule și Meteora
Dacă îți dorești mult să ajungi la Meteora, poți alege și alte pelerinaje în care această destinație este inclusă alături de popasuri la sfinții dragii românilor: Nectarie din Eghina, Ioan Rusul din Evia și Efrem cel Nou de la Nea Makri.
Din 11 mai 2024, încep seriile de pelerinaje de 6 zile la moaștele acestor sfinți. Programul începe la Salonic, cu vizitarea monumentelor din epoca romană ale orașului și închinarea la moaștele Sf. Grigorie Palama.
După turul insulelor în care odihnesc scumpele relicve ale celor trei sfinți atât de dragi românilor, pelerinajul va ajunge la mănăstirile din Complexul Monastic Meteora, al doilea centru monastic al Greciei ca importanță, după Muntele Athos.
La întoarcere, vei opri și la Mănăstirea Sfintei Paraskevi din Valea Tembi, unde se află izvorul cu apă tămăduitoare pentru ochi. Acest popas este în programul mai multor pelerinaje oferite de Basilica Travel în Grecia.
Învierea Domnului la Salonic
Dacă vrei să schimbi aerul de Paști împreună cu familia, poți opta pentru pelerinajul de cinci zile de Sfintele Paști în Grecia. Vei participat la Slujba Învierii oficiată la Biserica „Sf. Dimitrie, izvorâtorul de mir”, unde se găsesc și moaștele marelui mucenic.
Programul include o masă festivă de Paști. Pe drumul de întoarcere, dacă timpul permite, se poate face și un popas la Meteore.
Hram pe Insula Evia
O variantă a acestui pelerinaj se face și în preajma hramului Sfântului Ioan Rusul, când pelerinii Basilica Travel vor putea participa la liturghia de hram pe Insula Evia.
Hram la Marea Meteoră
O altă variantă de a merge pe urmele celor trei sfinți și la Meteore este să participați la liturghia de sărbătoarea Schimbării la Față la Mănăstirea Marea Meteoră, în cadrul pelerinajului de 6 zile care include închinarea și la sfinții din insule: Nectarie, Ioan Rusul și Efrem cel Nou.
Hram la Eghina
Poate vrei să fii alături de Sfântul Nectarie de sărbătoarea lui la el acasă, în Insula Eghina.
În acest scop, Agenția de pelerinaje Basilica Travel a pregătit un program de 6 zile care începe în 7 noiembrie și include participarea la Sfânta Liturghie de Sfinții Arhangheli în Biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie, izvorâtorul de mir” din Salonic și continuă cu participarea la hramul Sf. Nectarie pe Insula Eghina.
Pelerinajul include și opriri la sfinții Efrem cel Nou și Ioan Rusul, precum și la Meteore.
Vara 2024: Pelerinaj în Grecia și insule
Există două programe mai lungi și pentru cei care vor să vadă mai mult și să poposească inclusiv în Kefalonia, la Sf. Cuv. Gherasim, vindecătorul de depresie și de alte suferințe psihice.
Astfel, Pelerinaj în Grecia și insule este oferit în două variante. Varianta mai scurtă se face deocamdată cu o singură serie de pelerini, între 30 august și 6 septembrie 2024.
În aceste opt zile, vei ajunge la sfinții Dimitrie, izvorâtorul de mir, Vasile cel Nou și Grigorie Palama (Salonic) și la sfinții din insule – Nectarie, Ion Rusul, Efrem cel Nou și Gherasim, precum și la Sf. Cuv. Patapie de la Mănăstirea Louthraki din Corint.
Cu acest program vei ajunge și la Kato Xenia („Străina de Jos”), mănăstire denumită după icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Străina” (Panaghia Xenia). Mănăstirea deține și două bucăți din Brâul Maicii Domnului, primite în dar de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos în 1522.
De altfel, aproximativ jumătate din pelerinajele Basilica Travel de la anul vor trece pe la această mănăstire pe drumul de întoarcere spre țară.
Programul de zece zile este gândit pentru mai multe serii de pelerini, aproximativ una pe lună, începând din 28 iunie 2024 și până în 23 august (seria care începe în această dată încheie pelerinajul în data de 1 septembrie 2024).
Acest pelerinaj începe, din a doua zi, cu o croazieră în jurul Sfântului Munte Athos, în care doamnele pot admira de la distanță mănăstirile Dohiariu, Xenofont, Sfântul Pantelimon, Xiropotamu, Simono Petra, Grigoriu, Dionisiu, Sfântul Pavel și Schitul Sfânta Ana, și se încheie cu o zi la Meteore.
Află toate datele de plecare și alte detalii de pe site-ul Agenției Basilica Travel.
Vezi și:
- Unde-ți faci vacanța în 2024? Descoperă farmecul Ortodoxiei balcanice alături de Basilica Travel!
- Ce planuri de vacanță ai pentru 2024? Descoperă Constantinopolul și Capadocia cu Basilica Travel!
- Cu cine mergi în Sfântul Munte în 2024? Organizează-ți pelerinajul în Athos cu Basilica Travel!
- Ce planuri de vacanță ai pentru 2024? Călătorește pe urmele sfinților din Egipt cu Basilica Travel!
Foto credit: Doxologia.ro / Oana Nechifor (Mănăstirea „Sf. Treime” din Insula Aegina)
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews