Ce ne învaţă în mod special evangheliile din perioada de după Învierea Domnului? – PS Varlaam

„Toate aceste evanghelii din perioada celor patruzeci de zile ne arată adevărurile fundamentale că Iisus este Fiul lui Dumnezeu celui viu şi că El a înviat cu adevărat din morţi”, a spus Preasfinţia Sa în a doua zi de Paște la Mănăstirea Radu Vodă.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica istoricului aşezământ monahal al cărui stareţ este arhim. Nectarie Şofelea.

Preasfinţia Sa a insistat în omilia rostită asupra faptului că evangheliile din perioada Penticostarului, în chip pedagogic, relatează mai multe mărturii despre dumnezeirea Mântuitorului, dar şi despre Învierea Sa.

„Biserica ne pune la dispoziţie acest nor de mărturii ca noi să nu avem nici cea mai mică îndoială cu privire la realitatea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a explicat Părintele Episcop.

Episcopul vicar Varlaam la Mănăstirea Radu Vodă. Foto credit: Cristian Constantinescu

Episcopul vicar patriarhal a adus lămuriri şi a precizat că acest lucru este necesar deoarece, de cele mai multe ori, credinţa noastră este „tulburată de îndoieli”.

„Chiar dacă suntem creştini, chiar dacă suntem botezaţi în numele Preasfintei Treimi, chiar dacă am primit pecetea darului Duhului Sfânt în Taina Mirungerii şi adesea, dacă avem dezlegarea duhovnicului, ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, totuşi, sub imperiul atâtor ispite şi încercări, credinţa noastră este puţină, insuficientă, este tulburată de îndoieli”, a punctat ierarhul.

Apoi, el a reiterat rolul didactic al textelor evanghelice care „vin tocmai ca să spulbere orice formă de îndoială din sufletul nostru”.

„Unul dintre evanghelişti a şi spus că toate cele scrise în evanghelii s-au scris ca voi să credeţi că Iisus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, şi crezând viaţă să aveţi în numele Lui”, a reamintit Preasfinţia Sa.

De asemenea, Părintele Episcop Varlaam a relatat momentul în care „ucenicii tulburaţi de toate cele ce s-au întâmplat în Săptămâna Sfintelor Pătimiri cu Domnul, s-au îndoit la început de Învierea Lui”.

Apoi, el a evidenţiat îndemnul pe care Hristos l-a adresat ucenicilor să stea tari în credinţă.

„Când a intrat prin uşile încuiate cu Trupul Său îndumnezeit, ei au crezut că văd o nălucă şi Mântuitorul Iisus Hristos, ca Dumnezeu, cunoscând gândurile lor, i-a întrebat: pentru ce gândiţi acestea în inimile voastre pentru că Duhul nu are carne şi oase precum mă vedeţi pe Mine având. I-a îndemnat să se uite la rănile din mâini şi picioare şi la rana lăsată de lancea sutaşului în coasta Sa şi să fie credincioşi şi nu necredincioşi.

Alături de Preasfinţia Sa, din soborul slujitor au făcut parte mai mulţi clerici din obştea mănăstirii Radu Vodă.

Foto credit: Mănăstirea Radu Vodă/Cristian Constantinescu

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…