Ce minunat ar fi să nu fie nevoie de o boală pentru a ne întâlni cu Dumnezeu: PS Damaschin Dorneanul

„Suntem aduși înaintea Domnului, venim la întâlnirea cu Dumnezeu nu singuri, ci aduși de un necaz, de o boală. Ce minunat ar fi să nu fie așa! Ce minunat ar fi să nu fie nevoie de o boală, de o epidemie, de un necaz, de un eșec pentru a mă întâlni cu Dumnezeu”, a spus PS Damaschin în predica duminicală de la Catedrala din Suceava.

Ierarhul a rostit aceste cuvinte în contextul evangheliei vindecării paraliticului din Capernaum, accentuând faptul că nu mergem în mod voit înspre Dumnezeu, ci ajungem la El, de cele mai multe ori, forţaţi de împrejurări.

Deşi aveam libertate să-L căutăm pe Domnul, totuşi nu o facem. „Avem libertate, nimeni nu poate îngrădi într-atât încât să ne lege de mâini și de picioare și să nu putem intra în biserică sau să nu putem posti sau să nu putem să ne rugăm”.

Unele piedici, a spus ierarhul, vin şi din societatea actuală care „nu ne susține în apropierea noastră de Dumnezeu”.

„Este o societate care merge din ce în ce mai mult spre o secularizare accentuată și din păcate ne prinde și pe noi, cei care ne numim și ne dorim a fi creștini”.

O altă piedică în apropierea noastră faţă de Dumnezeu este dată de ahtierea personală după confort.

„Obiceiurile noastre nu ne lasă să ne apropiem de Dumnezeu. Dorința noastră după confort, lenevia noastră, neputințele noastre ne opresc, ne trag în jos, nu ne lasă să ne urcăm pe acoperiș. (…) Și apoi demonii ne opresc, ei sunt vrăjmașii noștri.”

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul i-a îndemnat pe cei prezenți să se apropie de Dumnezeu, în ciuda tuturor obstacolelor care le vin în cale, și să îi mulțumească Lui pentru toată dragostea și bunătatea, pentru grija părintească și pentru iertarea păcatelor.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Comentarii Facebook


Știri recente