Sărbătoarea Sf. Parascheva | Lista parohiilor din București care își serbează hramul

Sf. Parascheva

Un număr de 23 parohii bucureștene își serbează hramul sâmbătă, 14 octombrie 2018, în ziua de cinstire a Sf. Parascheva de la Iași, iar la nivel naţional există peste 480 de biserici închinate ei.

Sfânta Cuvioasă Parascheva se numără printre cei mai iubiți sfinți atât în țara noastră, cât și în toată Ortodoxia. Pelerinajul la care participă anul zeci de mii de credincioși din toată lumea este o dovadă a acestui lucru.

Moaștele Sf. Parascheva se află în Catedrala Mitropolitană din Iași. Anul acesta, la pelerinajul de la Iași vor putea fi cinstite și moaștele Sf. Ecaterina.

De asemenea, după cum am anunțat anterior, la Catedrala Patriarhală din București va avea loc în ajunul sărbătorii Sf. Parascheva o procesiune cu veşmântul sfintei aflat în Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale.

Redăm în continuare lista bisericilor care își vor serba sâmbătă hramul principal sau secundar, conform Sectorului Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.


Lista parohiilor din București cu hramul Sf. Cuv. Parascheva

        Protoieria Sector I Capitală

 1. Parohia Galileea Străuleşti
 2. Parohia Sfânta Vineri Nouă
 3. Parohia Sfânta Vineri Pajura

        Protoieria Sector II Capitală

 1. Parohia Batiștei
 2. Parohia Doamna Oltea
 3. Parohia Hagiu
 4. Parohia Parcul Călăraşi
 5. Parohia Popa Rusu
 6. Parohia Sfântul Pantelimon
 7. Parohia Sfânta Vineri – Colentina

        Protoieria Sector III Capitală

 1. Parohia Colțea
 2. Parohia Dobroteasa
 3. Parohia Mihai Bravu
 4. Parohia Sfântul Ierarh Calinic – Titan
 5. Parohia Sf. Vineri Herasca

        Protoieria Sector IV Capitală

 1. Parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva – Belu
 2. Parohia Sfânta Vineri – Berceni

        Protoieria Sector V Capitală

 1. Parohia Bariera Rahovei
 2. Parohia Schitul Maicilor
 3. Parohia Sf. Cuv. Parascheva şi Sf. Ioan Rusul

        Protoieria Sector VI Capitală

 1. Parohia Cotroceni
 2. Parohia Militari II
 3. Parohia Sfânta Vineri – Drumul Taberei

Sf. Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în satul Epivata din Tracia, nu departe de Constantinopol, și a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea.

După trecerea sa la cele veşnice, în anul 1235, moaștele Sfintei au fost luate de împăratul Ioan Asan al II-lea (1218-1241) și au fost așezate cu cinste la Târnovo.

Mai târziu, în anul 1393, au fost strămutate la Belgrad, și, apoi, în 1521, au fost aduse la Constantinopol, la biserica Patriarhiei.

Mai pe urmă au fost aduse de Voievodul Vasile Lupu (1634-1653) din Constantinopol la Iași, în Moldova, la minunata lui ctitorie, Mănăstirea Sfinților Trei Ierarhi, în anul 1641.

Sfintele moaște au fost dăruite Moldovei de patriarhul Constantinopolului Partenie I (1639-1644), ca recunoștință pentru dărnicia domnitorului Vasile Lupu, care plătise toate datoriile Patriarhiei ecumenice.

Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei, apărută la Iași în 1643.

Foto: Icoane ale Sfintei Cuvioase Parascheva din Colecţia Catedralei Mitropolitane din Iaşi. ©Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente