CDS Paris propune un modul de studiu dedicat Părintelui Sofronie Saharov

Purtătorii Duhului

Încurajat de succesul deosebit înregistrat, anul trecut, de programul Purtătorii Duhului. Părinți contemporani despre viața duhovnicească, Centrul Ortodox de Studii și Cercetare Dumitru Stăniloae propune, în acest an academic, un nou modul, în prelungirea celui dintâi: Părintele Sofronie Saharov – o viață în Hristos.

Este vorba despre o serie de 12 întâlniri săptămânale, în cadrul cărora vor fi tratate viața și învățătura duhovnicească a acestuia. Cursurile vor fi susținute de persoane care l-au cunoscut nemjilocit pe Arhimandritul Sofronie, dar și de preoți, profesori și cercetători care au aprofundat studiul scrierilor acestuia.

Cursurile vor fi ținute în serile de marți, începând cu ora 20.30 (a Parisului), și vor avea o durată de 2h, din care ultimile 30 de minute vor fi rezervate întrebărilor din partea cursanților. Programul va debuta marți, 17 aprilie 2018, și se va încheia marți, 26 iunie 2018, cu o masă rotundă concluzivă.

Născut în Rusia țaristă, la sfârșitul sec. 19, ajuns în Occident în urma Revoluției bolșevice, dar găsindu-și locul și liniștea abia câțiva ani mai târziu, în Sfântul Munte Athos, tânărul Serghei – numele de mirean al părintelui Sofronie – devine ucenic apropiat al Sfântului Siluan Athonitul, în obștea mănăstirii rusești a Sf. Mc. Pantelimon. În urma trecerii la domnul a Cuviosului Siluan, Pr. Sofronie părăsește obștea Rusikonului, iar mai apoi pleacă definitiv din Sfântul Munte, stabilindu-se mai întâi la Paris, iar din 1958 în Anglia, unde întemeiază Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Tolleshunt Knights.

Acolo își va petrece ultima parte a vieții, făcând cunoscută viața și învățătura starețului Siluan, oferind îndrumare duhovnicească celor care îl cercetau și născând întru Domnul o mulțime de căutători ai lui Dumnezeu. Trece la Domnul în iulie 1993, lăsând în urmă o operă teologică foarte bogată, ce se bucură de o atenție crescândă, deopotrivă în mediul bisericesc și în cel academic. 

Cei care doresc să urmeze acest modul se pot înscrie până în data de 16 aprilie 2018 (formularul aici). Taxa de înscriere este în valoare de 100 de euro. Persoanele care, din diferite motive, nu-și permit achitarea integrală a taxei au posibilitatea solicitării unei burse de studiu din partea Centrului. Mai multe informaţii aici.


Centrul de Studii şi Cercetare „Dumitru Stăniloae” este o instituție de cultură şi spiritualitate fondată în anul 2008, prin decizia Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.

Inaugurat în iulie 2009, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Centrul „Dumitru Stăniloae” își are sediul la Catedrala Mitropolitană din Paris. Centrul funcționează cu binecuvântarea ÎPS Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, și este împărțit în două secțiuni – una organizând programe în limba română, iar cealaltă, în limba franceză.

Comentarii Facebook


Știri recente