„Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei, reabilitat și transformat în muzeu, va fi inaugurat de Ziua Bucovinei

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a salvat, cu ajutorul fondurilor europene și al Consiliului Județean  Suceava, o clădire-monument istoric din Vatra Dornei, pe care a transformat în Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor”.

Clădirea a fost construită în vremea împăratului Franz Joseph, când Bucovina făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, și nu mai era funcțională de peste trei decenii.

Recepția lucrărilor de reabilitare a avut loc săptămâna trecută, iar muzeul va fi inaugurat în 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, când se împlinesc 105 ani de la unirea Bucovinei cu România (1918).

Comisia de recepție a lucrărilor a fost formată din reprezentanți ai Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, ing. Ciprian Muscă (președinte al comisiei) și pr. Viorel Ilișoi, delegații Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Mihaela Bogleș și pr. Ștefan Mihalcea, dar și reprezentanți ai Direcției Județene de Cultură Suceava, ai Inspectoratului Județean de Construcții și ai Inspectoratului Județean de Urgență Suceava.

Au mai participat specialiști în construcții și instalații, membri ai echipei de proiect, precum și delegați ai firmei de construcții care s-a ocupat de lucrările de reabilitare a monumentului.

Membrii echipei și ai comisiei au vizitat parterul, sala mare, prevăzută cu o scenă și balcon pe latura opusă, saloanele, anexele de la mezanin și demisolul, care include spații tehnice și de depozitare.

„De o importanță deosebită au fost lucrările întreprinse pentru eliminarea umidității din elementele constructive ale clădirii, în special de la baza acesteia, din demisol, prin punerea în funcțiune a instalației de dren perimetral”, a declarat coordonatorul proiectului de reabilitare, ing. Ciprian Muscă, responsabil financiar și consilier la Sectorul Agro-Silvic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În ce au constat lucrările

„Au fost executate lucrări pentru înlăturarea infiltrațiilor apelor meteorice prin acoperișuri, colectarea și îndepărtarea apelor pluviale de pereții clădirii din curtea de lumină.”

Clădirea a fost reabilitată atât la interior, cât și la interior: lucrările „au urmărit revitalizarea zidăriilor de piatră și cărămidă și a bolților cu degradări prin desfacerea zonelor macerate, friabilizate, urmate de plombări, rezidiri parțiale, țeseri a zidăriei de cărămidă”, a explicat ing. Ciprian Muscă.

Recepția lucrărilor de la „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei a avut loc miercuri, 15 noiembrie 2023. Clădirea, reabilitată cu fonduri europene, a primit destinația de muzeu. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

„O atenție deosebită a fost acordată pereților și bolților ce urmează a rămâne cu cărămidă aparentă (netencuite). De asemenea, au fost efectuate lucrări de reparații și refaceri la planșeele din lemn și la șarpantele acoperișurilor; lucrări de protecție a clădirii, însemnând învelitori din tablă, izolații termice la nivelul podului, la planșee sau între căpriori, închideri cu ferestre și uși cu geamuri duble sau termoizolante; lucrări de restaurare interioară la spațiile boltite cu zidărie de cărămidă aparentă, la scările cu trepte masive din piatră și la componentele artistice ale sălii mari centrale și ale sălii de pe latura de nord a clădirii; lucrări de restaurare la fațade și acoperișuri, însemnând refacerea tencuielilor exterioare, a profilelor și ornamentelor decorative la fațade, degradate în marea lor majoritate, refacerea coșurilor și a ornamentelor din tablă de zinc la învelitoare (lucarne, fleșe, coame profilate, acrotere la colțuri, vazoane la burlane); și lucrări pentru implementarea funcțiunii de centru muzeistic.”

Obiectivul proiectului de reabilitare a fost transformarea clădirii într-un centru muzeal și cultural, ceea ce va avea drept consecință creșterea potențialului turistic al localității. O importanță deosebită a fost acordată iluminatului clădirii, pentru o bună punere în valoare a acesteia.

Cazinoul Băilor din Vatra Dornei a fost reabilitat și transformat în muzeu cu ajutorul fondurilor europene. Foto: Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Valoarea totală a proiectului a fost de aproape 22 de milioane de lei, contribuția Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților fiind de peste 10.000.000 lei. Consiliul Județean Suceava, condus de ing. Gheorghe Flutur, a sprijinit activitatea Centrului Eparhial cu o sumă echivalentă, astfel încât fondurile arhiepiscopiei să poată fi redirecționate către investițiile de la Vatra Dornei.

Programul inaugurării

Clădirea noului muzeu va fi binecuvântată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, ierarhii eparhiei Sucevei și Rădăuților, marți, 28 noiembrie 2023, de Ziua Bucovinei, când se împlinesc 105 ani de la unirea Bucovinei cu România.

În această zi, sala mare a centrului muzeal „Cazinoul Băilor” va găzdui o ședință solemnă a Consiliului Județean Suceava.

Programul evenimentului, intitulat „105 ani de la Unirea Bucovinei cu patria mamă – România” și desfășurat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Suceava, va include recitaluri susținute de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, de Corala „Ciprian Porumbescu”, de Corala preoțească „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și de Corul „Ecou Dornean” al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Dorna Arini.


Palatul Dornelor, cunoscut și sub numele de Cazinoul Băilor, a fost construit când Bucovina era inclusă în Imperiul Austro-Ungar, dar nu cu destinație de Cazino, ci ca „Pavilionul central al Băilor” din Vatra Dornei.

Construcția a fost finanțată din imensul Fond Religionar Ortodox Român („Greco-Oriental”) din Bucovina, creat de ocupanții imperiali pentru plata clerului și finanțarea școlilor din provincie.

Fiind format din bunurile expropriate sau secularizate ale Bisericii Ortodoxe, fondul a mai avut ca scopuri slăbirea influenței mănăstirilor, care susțineau identitatea românească sub ocupație.

„Pavilionul central al Băilor” din Vatra Dornei a fost construit între 1896 și 1898, după proiectul arhitectului vienez Peter von Brang, și inaugurat în 10 iulie 1899. În anul 1948, clădirea a fost naționalizată, iar în 1988 a fost dezafectată din cauza stării avansate de degradare.

Vezi și:

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente