Cazania Mitropolitului Varlaam, expusă la Brukenthal

Până la începutul lunii martie, sibienii au posibilitatea să admire cărți de cult vechi, icoane și obiecte liturgice din colecția Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, printre care şi un exemplar din Cazania Sfântului Varlaam al Moldovei, prima tipăritură românească din Moldova.

Expoziţia vernisată vineri la Muzeul Brukenthal poartă denumirea „Spiritualitate creștină la Dunărea de Jos”.

„Vernisajul ne arată ce a fost tipărirea cărților vechi în România, circulația cărților vechi în spațiile celor trei provincii românești și o încununează cu câteva icoane lipovenești, grecești și românești specifice acestui ținut al Dunării de Jos și câteva obiecte”, a spus Alexandru Chituță de la Muzeul Brukenthal și președintele Asociației „Octavian Smigelschi”.

Directorul muzeului Arhiepiscopiei Dunării de Jos, părintele Cosmin Ilie, a vorbit despre conținutul expoziției și mesajul de unitate în credință și în simțire românească transmis de obiectele expuse, multe dintre ele având o circulație la vremea respectivă în toate provinciile românești.

Mesajul de binecuvântare Mitropolitului Laurențiu al Ardealului a fost transmis de consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Emanuel Tăvală.

„Prin aceste exponate, odată cu cartea vă întoarceți într-un centru al tipăriturilor aici, la Sibiu, unde, de la Filip Moldoveanul, nu s-au mai oprit tiparnițele, indiferent că au fost românești sau au fost nemțești, căci  ele funcionează și tipăresc până în zilele noastre. Ne puneți față în față cu identitatea noastră, identitatea religioasă fiind una cu identitatea lingvistică și de neam”, a spus părintele Emanuel Tăvală.

Expoziția poate fi vizitată zilnic la Casa Albastră din cadrul Muzeului Național Brukenthal.

Cazania Mitropolitului Varlaam

Cazania este cea mai însemnată lucrare a Sfântului Varlaam și, în același timp, una din cele mai de seamă din istoria vechii culturi românești, apărută în 1643.

Scrisă în româneşte, dar cu alfabet chirilic, Cazania a fost tipărită într-un tiraj de circa 1.000 de exemplare la Tipografia Domnească a bisericii „Trei Ierarhi” din Iaşi.

Are 506 file, ilustrate cu numeroase gravuri, reprezentând scene biblice, chipuri de sfinți la care se adaugă inițiale înflorate, frontispicii, viniete, podoabe finale.

Cartea are două părți. Partea întâi cuprinde 54 de cazanii la duminici, iar partea a doua cuprinde 21 de cazanii la diferite sărbători.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente