Cateheze pentru tineri la Râu Sadului, județul Sibiu

Râu Sadului face parte din localitățile din zona muntoasă a județului Sibiu, unde peisajele impresionante, aerul curat și oamenii primitori te determină să mai poposești aici ori de câte ori ai ocazia. Parohia din Râu Sadului este formată din credincioși legați de biserica lor, din copii dornici să cunoască tainele învățăturii ortodoxe și din tineri care păstrează cu drag tradițiile locale, informează Ziarul Lumina.

Ca multe alte sate de munte, Râu Sadului se întinde pe o suprafață mare, de aproximativ 7 kilometri. Casele sunt răsfirate, separate de fânețe, localitatea fiind împărțită în trei grupuri: Ciupari, Beberani și Susani. Cu toate acestea, comunitatea este unită, iar aceasta este vizibilă mai ales la biserica din sat, unde duminică de duminică și la fiecare sărbătoare credincioșii se adună la rugăciune, înveșmântați în vechile costume populare.

De ani buni, colaborarea dintre parohie, școala generală și Primăria Râu Sadului a dus la împlinirea unui proiect catehetic, atât pentru tineri, cât și pentru maturi. Catehezele se desfășoară la două săptămâni în școala din localitate și se discută teme diverse din învățătura de credință ortodoxă. „De fiecare dată participă cu mult interes cam 15-25 de copii, dar și adulți. Colaborarea noastră a dus ca în posturi să desfășurăm un program de spovedanie și de împărtășanie a copiilor în școală, în clasele de curs, pentru a-i apropia pe toți micuții de cele sfinte”, ne-a spus parohul de la Râu Sadului, părintele Adrian Drăgușin.

Pe lângă cateheze și programul duhovnicesc, tinerii din Râu Sadului sunt angrenați și în alte activități. Astfel, de ceva timp s-a format un cor al satului, prezent la toate festivalurile folclorice din zonă. Prin aceasta, tradițiile de la Râu Sadului sunt duse mai departe. Până astăzi s-a păstrat obiceiul ca tinerii să meargă în ziua de Crăciun la slujba oficiată la ora 4:00 dimineața, pentru a oferi oamenilor posibilitatea să revadă obiceiul crailor sau al junilor.

Biserica zidită la 1848

Despre oamenii de la Râu Sadului aflăm mai multe și din istoria bisericii, un lăcaș de cult închinat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Biserica a fost zidită prin eforturi deosebite din partea comunității, la 1848, când Țările Române erau zguduite de Revoluția pașoptistă. Lăcașul a fost pictat de Munteanu T. Delcea în 1988, iar opera sa a fost restaurată complet în perioada 2002-2012. Sfințirea a avut loc pe 22 februarie 2009. „Anul de naștere al bisericii noastre coincide cu Revoluția pașoptistă și spune din perspectivă istorică foarte multe. Biserica a fost zidită foarte greu. Materialul s-a adus de peste munți, din Rășinari, iar o altă parte a fost procurat local de către credincioși, cu foarte multă muncă și mult efort. Turnul a fost placat cu tablă de la Viena, în 1914, iar unul dintre clopotele bisericii a fost donat de Octavian Goga, care era prieten cu parohul de atunci și care participa des la slujbele religioase din biserica noastră”, ne-a mai spus părintele Drăgușin.

Recent, lăcașul de cult, anexele și casa parohială au fost renovate, iar înainte de Crăciunul anului 2012, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a binecuvântat aceste lucrări.

Comentarii Facebook


Știri recente