Cateheze în parohiile Arhiepiscopiei Clujului, în Postul Paștelui

O dată cu începutul Postului Sfintelor Paști în parohiile din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului va fi organizat,cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, un program catehetic despre rolul Sfintelor Taine în viața creștinului, potrivit Radio Renașterea. Catehezele vor fi susținute, așa cum se obișnuiește deja de câțiva ani, duminica seara, după slujba Vecerniei și au caracter obligatoriu. Tema a fost aleasă în ideea de a încadra programul catehetic în Anul omagial 2014 desemnat de Patriarhia Română ca fiind Anul Sfintei Euharistii și al Sfintei Spovedanii.

Pentru a veni în sprijinul preoților, Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a realizat o serie de cateheze care pot fi folosite cu titlu orientativ.Acestea au fost distribuite preoților prin intermediul protopopiatelor, dar sunt disponibile și pe site-ul Mitropoliei www.mitropolia-clujului.ro.

Inspectorul pe probleme de catehizare parohială al Arhiepiscopiei Clujului, Pr. Liviu Vidican Manci ne-a comunicat următoarele:”Am încercat să conduc cateheza înspre o zonă mai puțin „tehnică”. Nu am insistat pe punctele care sunt foarte întâlnite în manualele clasice de dogmatică, ci pe aspecte pe care creștinii le pot aplica în viața lor duhovnicească. Sigur, teologia Tainelor este consacrată, definită, iar aceste cateheze au rolul de a face mai ușor de înțeles, mai accesibilă această învățătură. Astfel prima cateheză îi introduce pe credincioși în tema Tainelor. Următoarea cateheză este dedicată Sfântului Botez fiind intitulată „Taina Sfântului Botez, inițierii în creștinism”, poarta aceasta care se deschide tuturor celor care doresc să intre în creștinism. La Botez se dă tuturor un har curățitor, harul regenerării, al lepădării omului vechi și al îmbrăcării cu cel nou, prin Botez murim în mod real cu Hristos și înviem cu El. O a treia cateheză este dedicată tot Sfintei Taine a Botezului, dar o privire interconfesională. De această dată am depășit granițele pe care ni le oferă abordarea clasică interconfesională, adică abordarea de manual în care ni se vorbește doar despre diferențele dintre noi ca Biserică Ortodoxă și Biserica Catolică respectiv cea Protestantă. Am încercat să aducem puțin mai aproape de credincioși realitatea Botezului privită interconfesional, de aceea am abordat și problema Botezului în comunitățile baptiste și în cele penticostale. O preocupare deosebită am avut-o față de celelalte taine, Taina Mirungerii, a Sfintei Euharistii căruia i-am dedicat deasemenea două cateheze, iar ultima cateheză despre Taina Sfintei Spovedanii vine ca o încununare a acestui ciclu catehetic și i se datorează Pr. Prof. Univ. Vasile Gordon de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București care a și scris-o”.

Proiectul serilor catehetice a fost demarat în urma cu trei ani în Arhiepiscopia Clujului cu binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și se desfășoară în toate posturile mari de peste an.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…