Cateheze în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului

Odată cu începutul Postului Sfintelor Paști, în parohiile din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară un program catehetic cu tema generică „Rolul Sfintelor Taine în viața creștinului”, informează „Ziarul Lumina”. Catehezele vor fi susținute, așa cum se obișnuiește de câțiva ani, duminica seara, după slujba Vecerniei.

Tema catehezelor a fost aleasă în concordanță cu programul catehetic din Anul omagial 2014, desemnat de Patriarhia Română ca fiind Anul Sfintei Euharistii și al Sfintei Spovedanii. Pentru a veni în sprijinul preoților, Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a realizat o serie de cateheze care pot fi folosite cu titlu orientativ. Acestea au fost distribuite preoților prin intermediul protopopiatelor, dar sunt disponibile și pe site-ul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Conform celor precizate de inspectorul pe probleme de catehizare parohială în cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. Liviu Vidican Manci, catehezele subliniază aspecte pe care creștinii le pot aplica în viața lor duhovnicească.

„Sigur, teologia Tainelor este consacrată, definită, iar aceste cateheze au rolul de a face mai ușor de înțeles, mai accesibilă această învățătură. Astfel, prima cateheză îi introduce pe credincioși în tema Tainelor. Următoarea cateheză este dedicată Sfântului Botez, poarta aceasta care se deschide tuturor celor care doresc să intre în creștinism. La Botez se dă tuturor un har curățitor, harul regenerării, al lepădării omului vechi și al îmbrăcării cu cel nou, prin Botez murim în mod real cu Hristos și înviem cu El.

O a treia cateheză este dedicată tot Sfintei Taine a Botezului, dar o privire interconfesională”, a spus pr. Liviu Vidican Manci.

De asemenea, o atenție deosebită a fost acordată și celorlalte taine. Astfel, „Taina Mirungerii, a Sfintei Euharistii căreia i-am dedicat, de asemenea, două cateheze, iar ultima cateheză despre Taina Sfintei Spovedanii vine ca o încununare a acestui ciclu catehetic și i se datorează pr. prof. univ. Vasile Gordon de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, care a și scris-o”, a mai precizat inspectorul pe probleme de catehizare parohială, pr. Liviu Vidican Manci.

Proiectul serilor catehetice a fost inițiat în urmă cu trei ani în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și se desfășoară în toate posturile mari de peste an.

Comentarii Facebook


Știri recente