Catedrala Sf. Sofia din Varșovia a fost sfințită. Asemenea Catedralei Naționale, este închinată Eroilor Neamului

Mitropolitul Sava al Varșoviei și Întregii Polonii a oficiat duminică sfințirea Catedralei Sf. Sofia din Varșovia. A fost construită în cinci ani și este dedicată memoriei eroilor și martirilor polonezi, mai ales celor care au pierit în lagărele naziste și sovietice și celor care și-au dat viața în Revolta de la Varșovia, împotriva ocupației naziste.

Ceremonia din cursul zilei de duminică a început cu slujba sfințirii aghesmei mici și stropirea bisericii.

Înainte de a oficia Sfânta Liturghie în noua catedrală, Mitropolitul Sava a spus: „Sfânta Liturghie este cea care sfințește omul și lumea din jurul lui, care îl unește pe om cu Dumnezeu și cu ceilalți oameni. Totodată, ea ne unește cu strămoșii care și-au vărsat sângele și sudoarea pe altarul Sfintei Ortodoxii și pentru neatârnarea țării”.

La omilie, Arhiepiscopul Jerzy de Wrocław și Szczecin a vorbit despre semnificația duhovnicească a noii catedrale dedicate memoriei martirilor.

„Memoria umană nu este infailibilă”, a spus ierarhul. „Singura rețetă sigură pentru amintire veșnică este rugăciunea. Și unde altundeva, dacă nu în biserică este cel mai bun loc pentru a transmite această amintire din generație în generație și pentru a o întreține până la sfârșitul veacurilor?”

Ziua s-a încheiat cu slujba de Te Deum.

Catedrala Sfânta Sofia din Varșovia este prima biserică ortodoxă construită în ultimul secol în Polonia. Are 22 de metri înălțime și este realizată după planul Bazilicii Sfânta Sofia din Constantinopol.

Alături de actul ctitoricesc, în altarul catedralei a fost pusă țărână din cartierul Wola al Varșoviei, unde peste 70,000 de polonezi, inclusiv femei, copii, medici și bolnavi din spitale, au fost masacrați de forțele naziste în timpul Revoltei de la Varșovia.


Și Catedrala Națională de la București este dedicată eroilor neamului. Are hramul principal Înălţarea Domnului, zi de pomenire a eroilor români din toate timpurile. Lista cu numele tuturor eroilor români cunoscuți (peste 84.000 de nume) a fost așezată în piciorul mesei altarului.

În 2018, în ajunul sfințirii catedralei, Patriarhul Daniel a oficiat în noul locaș de închinare o slujbă de pomenire a eroilor.

Vezi și:

Foto credit: Biserica Ortodoxă a Poloniei


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente