Catedrala românilor din Chicago a aniversat 20 de ani de existență

Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Română din Chicago a aniversat, în perioada 19-21 mai, 20 de ani de existență.

Sărbătoarea a început în seara de vineri, când Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae a oficiat slujba de Te Deum împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscop de Chicago și Centru-Est SUA (ROCOR), și cu Preasfințitul Părinte Timotei, Cancelarul Mitropoliei Ortodoxe Grecești de Chicago.

Sâmbătă, Mitropolitul Nicolae al celor două Americi a oficiat slujba Vecerniei. I s-au alăturat în slujire Episcopul Ioan Casian al Canadei, Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, Protos. Ieremia Berbec, starețul Mănăstirii Middletown din statul New York, Protos. Andrei Jilcu, starețul Mănăstirii Aldeia de Santa Margarida din Portugalia, și numeroși alți clerici, printre care și slujitorii catedralei: Ieromonahii Gavriil și Andrei, respectiv Părinții David Hudson, Vasile Moldovan și Nicolae Cărbune.

Starețul Mănăstirii Putna a venit la sărbătoare însoțit de alți patru părinți din obște, care au adus un fragment din moaștele Sf. Ier. Iacob Putneanul, spre cinstire de către credincioși.

Duminică, Părintele Mitropolit Nicolae a oficiat Sfânta Liturghie și a vorbit despre Vindecarea orbului din naștere și despre Sf. Împ. Constantin și Elena, ocrotitorii Catedralei din Chicago.

Vindecarea orbului se produce treptat, a explicat Înaltpreasfinția Sa: „Mai întâi este vindecarea ochilor trupești ai orbului prin ungerea cu tină și spălarea la apele Siloamului. La întrebarea celor care l-au cunoscut despre felul în care a fost vindecat, orbul răspunde vorbind despre omul Iisus a făcut aceasta”.

„Nu mult după la cercetarea mai marilor templului, a autorităților religioase, orbul îl recunoaște pe Iisus ca pe un proroc. Iar în cele din urmă, după ce este dat afară, dobândește adevărata cunoaștere despre Cine este Iisus – adică Fiul lui Dumnezeu – la invitația și cuvântul Acestuia.”

„Capacitatea sau vocația Vechiului Testament era aceea de a-l conduce pe om la întâlnirea cu Hristos, Fiul lui Dumnezeu, din Care va izvorî cunoașterea adevărată a lui Dumnezeu. Iată cum putem spune că trecerea de la privirea lumii și realității la vederea ei adevărată presupune întâlnirea cu Dumnezeu. Vedem lucrul acesta și în cazul Sf. Ap. Pavel”, a continuat Mitropolitul Nicolae.

„Același lucru se întâmplă și cu Sf. Împ. Constantin cel Mare. Mama sa, Sf. Împ. Elena, cu siguranță a contribuita la educația sa creștină, dar se vede o cotitură radicală în viața sa după vederea semnului pe cer.”

„Vedem că, pentru dobândirea vederii, adică a acelei înțelegeri a ceea ce se întâmplă în lume, avem nevoie de acea întâlnirea cu Dumnezeu în felul particular al fiecăruia”, a mai spus Mitropolitul celor două Americi.

„Ca urmare a acestei întâlniri și vederi a lui Dumnezeu, vom deveni slujitori a lui Dumnezeu și martori ai învierii Lui, apostoli ai mântuirii în Hristos. Biserica este locul care ne oferă posibilitatea întâlnirii cu Dumnezeu prin cuvintele Sfintei Scripturi, în Sfintele Taine dar mai ales în Sfânta Liturghie”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul liturghiei a fost hirotonit diacon teologul Alexandru Lazăr.

După slujbă, părintele mitropolit a mai vorbit despre contribuția Sfinților Împărați Constantin și Elena la istoria creștinismului, iar Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, a vorbit despre rugăciune și despre viața Sf. Ier. Iacob Putneanul.

Racla cu moaștele sfântului adusă spre cinstire la sărbătoarea catedralei urmează să ajungă, de Înălțarea Domnului, la hramul de vară a Mănăstirii Middletown din New York. Ea va rămâne în patrimoniul mănăstirii românești de pe pământ american.

Slujba a fost urmată de o ceremonie de acordare a Ordinului Mitropolitan „Sf. Împ. Constantin și Elena” mai multor persoane implicate în sprijinirea catedralei din Chicago.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească și un spectacol al copiilor de la Școala Duminicală.

Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Română „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Chicago. Sursa foto: Mitropolia celor două Americi

Catedrala Sf. Împ. Constantin și Elena se găsește la adresa 5406 N. Newland Ave. Chicago IL 60656, unde se află și Centrul Eparhial al Mitropoliei celor două Americi.

Vezi și:

Sursa foto: Facebook / Episcopia Ortodoxă Română a Canadei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente