Catedrala Patriarhală | PS Timotei Prahoveanul a oficiat o slujbă de pomenire pentru poetul naţional Mihai Eminescu (VIDEO)

Poetul Mihai Eminescu a fost pomenit luni la Catedrala Patriarhală, cu prilejul împlinirii a 168 de ani de la naşterea celui pe care Patriarhul Daniel l-a numit „un mare patriot român și un om universal”. Slujba Parastasului a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic Tronos condus de Arhid. Mihail Bucă.


PS Timotei Prahoveanul despre Mihai Eminescu: „Biserica îl cinsteşte pentru dragostea pe care avut-o faţă de credinţa ortodoxă”


La finalul slujbei de parastas, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit celor prezenţi despre personalitatea excepţională a poetului naţional Mihai Eminescu.

Poetul, prozatorul şi jurnalistul Mihai Eminescu s-a născut în 15 ianuarie 1850 în Botoșani. A publicat pentru prima dată la 16 ani, iar trei ani mai târziu a plecat la studii în Viena. În timpul vieții s-a remarcat printr-o activitate publicistică prodigioasă.

Manuscrisele sale, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședinta din 25 ianuarie 1902.

În data de 15 iunie 1889, poetul a trecut la cele veșnice în București. Două zile mai târziu, Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

Foto credit: Robert Nicolae/basilica.ro

 

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Ecumenic îi mulțumește Patriarhului României pentru solidaritatea privind Sfânta Sofia: „Biserica Înțelepciunii lui Dumnezeu aparține întregii omeniri”

Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a mulțumit Patriarhului României „din adâncul sufletului” pentru susținerea exprimată în cazul Basilicii Sfânta Sofia din Constantinopol în contextul în care autoritățile turce au decis transformarea ei în moschee după…