Catedrala Patriarhală | PF Daniel a oficiat Vecernia din ziua de Paști împreună cu patru ierarhi

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat în ziua praznicului Învierii Domnului Vecernia de Paști, numită și „A doua Înviere”, la Catedrala Patriarhală împreună cu:

  • PS Qais Sadiq, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei);
  • PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal;
  • PS Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal;
  • PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Vecernia a început la ora 12:00 și a fost transmisă live de Trinitas TV.

În cadrul slujbei speciale a Vecerniei textul evanghelic (Ioan 20: 19-25) a fost citit în 12 limbi.

După Evanghelie, Părintele Patriarh a reflectat la bucurie și la pace – „cele două mari binecuvântări pe care Iisus Hristos cel răstignit și înviat le dăruiește lumii prin femeile mironosițe și prin ucenicii Săi”:

„Aceste două stări ne arată că Învierea lui Hristos luminează, îmbogățește, dă sens și plinătate sufletului omului și vieții sale pe pământ”.

În continuare, Preafericirea Sa a vorbit despre înțelesul celor două stări spirituale, pornind de la etimologia cuvintelor:

  • Bucuria – în limba greacă a Noului Testament – este rodirea harului în sufletul omului, pentru că harul se numește haris și bucuria hara”, a explicat Patriarhul. „Deci rodirea harului dumnezeiesc în sufletul omului aduce bucurie”.
  • Pacea pe care Hristos o dăruiește – șalom în limba ebraică înseamnă o plinătate a vieții, o armonie, o împlinire”, a adăugat Patriarhul.

„Deci când Hristos este prezent și se întâlnește cu noi, ca răspuns la credința și iubirea noastră față de El, ne dăruiește bucurie și pace”, a precizat Părintele Patriarh.

Referitor la acest răspuns al lui Dumnezeu la credința și iubirea noastră, Patriarhul Daniel a spus că „nu s-a întâmplat doar o dată ci se întâmplă permanent în Biserica lui Hristos”.

„De aceea, după slujbe lungi, după multă rugăciune, după multă nevoință, totuși credincioșii noștri nu pleacă goi în sufletele lor acasă. Deși slujbele au fost obositoare adesea din punct de vedere fizic, totuși din punct de vedere spiritual, credincioșii primesc o pace profundă în suflet și o bucurie mare pe care n-o poate da nimeni”.

Vecernia din Duminica Paştilor, cunoscută de credincioşi sub denumirea de „A doua Înviere”, este Vecernia zilei de Luni din Săptămâna Luminată.

Aceasta constituie o aducere aminte a primei arătări a Mântuitorului în fața ucenicilor Săi – spre seară, în ziua Învierii. Se oficiază, în general, la amiază şi are ca notă distinctivă citirea Evangheliei în douăsprezece limbi, simbolizând universalitatea credinţei creştine.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente