Catedrala Moţilor din Huedin şi-a serbat ocrotitorul spiritual

„Catedrala Moților” din Huedin, unde funcționează Parohia Huedin 1, şi-a serbat marţi ocrotitorul spiritual, Sfântul Nicolae.

Cu ocazia manifestărilor de hram, a fost adusă spre cinstire racla cu un fragment din moaştele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu de la Mănăstirea Crucea Iancului din Mărișel.

Sfânta Liturghie din ziua de 6 decembrie a fost oficiată de un sobor de clerici.

Cuvântul a fost rostit de Arhid. prof. Daniel Frumos, care a vorbit despre frumusețea copilăriei și despre viața Sfântului Nicolae.

A fost oficiată apoi o slujbă de pomenire pentru toți preoții, ctitorii, enoriașii și binefăcătorii bisericii, adormiți în Domnul.

La final, mai multe persoane au primit, din partea Protopopiatului Ortodox Român Huedin, Diploma și Medalia Omagială Centenarul Protopopiatului Ortodox Huedin (1922-2022), în semn de apreciere și recunoștință pentru buna colaborare la organizarea evenimentului care a marcat împlinirea celor 100 de ani de la înființarea Protopopiatului Huedin.

Catedrala Moților din Huedin a fost ctitorită de protopopul martir al Huedinului, părintele Aurel Munteanu. Lucrările au început în data de 20 septembrie 1931, iar sfințirea a avut loc în 14 octombrie 1934, fiind oficiată de Episcopul Nicolae Ivan al Clujului și de Episcopul Ioan Stoia – episcopul armatei.

Protopopul Aurel Munteanu a rostit atunci un cuvânt prin care a scos în evidență rolul pe care îl va avea lăcașul de cult: „adăpost și mângâiere sufletelor zbuciumate, vatră de reculegere și elevare sufletească spre eternitate, pavăză a legii strămoșești și punct de reazăm pentru neamul românesc, o realizare grandioasă pentru acest colț al Țării Moților”.

Foto credit: Marcu Florin

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente