Catedrala Mitropolitană din Iaşi | IPS Ierotheos Vlachos: „Dumnezeu locuiește în inimile prietenilor Săi”

Hieroteos Vlachos at Iasi (2)

Catedrala Mitropolitană din Iaşi a fost neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioși și pelerini prezenţi la Sfânta Liturghie, în Duminica mironosiţelor. Slujba a fost oficiată de trei ierarhi:

  • Înaltpreasfințitul Părinte Ierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos și Sfântul Vlasie;
  • Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei;
  •  Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor.

Cuvântul de învățătură după citirea Evangheliei a fost rostit de IPS Părinte Mitropolit Ierotheos Vlachos.

Ierarhul a evidenţiat credinţa noastră într-un Dumnezeu Viu, în Hristos cel Înviat.

Hristos, în care credem, este Viu; El nu este un dumnezeu-idee sau o valoare din această lume. Noi nu credem într-un dumnezeu care, odată într-un moment al istoriei, a trăit și apoi a murit. Credem într-un Dumnezeu Viu, în Hristos cel Înviat. El ne-a mărturisit: «Eu sunt începutul și sfârșitul, alfa și omega».

IPS Ierotheos Vlahos a explicat că atunci când trăim cu adevărat credința ortodoxă, dobândim experiența Mântuitorului Hristos în inimile noastre. În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat faptul că Dumnezeu locuiește și Se așază în inimile oamenilor vii duhovnicește, a prietenilor Săi.

La finalul Liturghiei din 30 aprilie 2017, IPS Părinte Mitropolit Teofan a mulțumit ierarhilor co-slujitori şi a precizat că vizita Mitropolitului Ierotheos la Iași a fost prilejuită de lansarea celor două volume ale Înaltpreasfinției Sale:

  • „Dogmatica empirică după învățăturile prin viu grai ale Părintelui Ioannis Romanidis. Vol. II”
  • „Vechea și Noua Romă. De la Tradiția ortodoxă la tradițiile Apusului”.

În seara zilei de 30 aprilie, IPS Părinte Ierotheos Vlachos a susţinut conferinţa cu tema „Viaţa duhovnicească a creştinului în societatea actuală“. Evenimentul a avut loc în Aula „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

Foto credit: doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente