Catedrala Mitropolitană din Iaşi | IPS Ierotheos Vlachos: „Dumnezeu locuiește în inimile prietenilor Săi”

Hieroteos Vlachos at Iasi (2)

Catedrala Mitropolitană din Iaşi a fost neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioși și pelerini prezenţi la Sfânta Liturghie, în Duminica mironosiţelor. Slujba a fost oficiată de trei ierarhi:

  • Înaltpreasfințitul Părinte Ierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos și Sfântul Vlasie;
  • Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei;
  •  Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor.

Cuvântul de învățătură după citirea Evangheliei a fost rostit de IPS Părinte Mitropolit Ierotheos Vlachos.

Ierarhul a evidenţiat credinţa noastră într-un Dumnezeu Viu, în Hristos cel Înviat.

Hristos, în care credem, este Viu; El nu este un dumnezeu-idee sau o valoare din această lume. Noi nu credem într-un dumnezeu care, odată într-un moment al istoriei, a trăit și apoi a murit. Credem într-un Dumnezeu Viu, în Hristos cel Înviat. El ne-a mărturisit: «Eu sunt începutul și sfârșitul, alfa și omega».

IPS Ierotheos Vlahos a explicat că atunci când trăim cu adevărat credința ortodoxă, dobândim experiența Mântuitorului Hristos în inimile noastre. În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat faptul că Dumnezeu locuiește și Se așază în inimile oamenilor vii duhovnicește, a prietenilor Săi.

La finalul Liturghiei din 30 aprilie 2017, IPS Părinte Mitropolit Teofan a mulțumit ierarhilor co-slujitori şi a precizat că vizita Mitropolitului Ierotheos la Iași a fost prilejuită de lansarea celor două volume ale Înaltpreasfinției Sale:

  • „Dogmatica empirică după învățăturile prin viu grai ale Părintelui Ioannis Romanidis. Vol. II”
  • „Vechea și Noua Romă. De la Tradiția ortodoxă la tradițiile Apusului”.

În seara zilei de 30 aprilie, IPS Părinte Ierotheos Vlachos a susţinut conferinţa cu tema „Viaţa duhovnicească a creştinului în societatea actuală“. Evenimentul a avut loc în Aula „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

Foto credit: doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

#CaleaPostului: Nu te teme!

Nu au înțeles nici ucenicii Lui la început, dar epoca fricii se încheia odată cu venirea Celui mai smerit și Celui mai puternic Împărat. „Nu te teme, fiica Sionului! Iată Împăratul tău vine, şezând pe…