Catedrala din Sibiu reprezintă „dorinţa de unitate a românilor, de aceea a primit hramul Sfintei Treimi”

Catedrala din Sibiu şi-a sărbătorit hramul de sărbătoarea Preasfintei Treimi. Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului care a numit edificiul eclezial „mama tuturor bisericilor din eparhie”.

„Ea reprezintă credinţa neamului nostru, dar şi dorinţa de unitate a românilor, de aceea s-a dat hramul Sfintei Treimi”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Catedrala construită în perioada 1902-1906, cuprinde în mod simbolic mai multe elemente ale românităţii: sfinţii şi îngerii poartă haine cu diverse motive populare din mai multe zone ale României, iar la intrare vitraliul este realizat în culorile tricolorului.

Mitropolitul Laurenţiu la hramul catedralei din Sibiu. Foto credit: Mitropolia Ardealului.

De asemenea, Elie Miron Cristea, viitorul Patriarh al României, este cel care a supravegheat construcția catedralei sibiene, punându-i în chip simbolic hramul Sfintei Treimi. Tot el a pledat mai apoi pentru construirea unei catedrale naționale la București.

„Înainte de a se realiza unitatea celor trei Ţări româneşti, aici, în Catedrala aceasta, s-au înălţat rugăciuni către Preasfânta Treime pentru a ocroti poporul român şi a le da românilor ceea ce aşteptau de veacuri”, a mai spus IPS Laurenţiu.

În soborul slujitor s-au aflat cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu şi slujitorii locaşului de cult, informează Mitropolia Ardealului.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici”, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente