Catedrala din Râmnicu Vâlcea şi-a cinstit ocrotitorul şi ctitorul: Sfântul Calinic

Catedrala din Râmnicu Vâlcea şi-a sărbătorit duminică unul dintre hramurile închinate Sfântului Calinic de la Cernica, cel care a ctitorit actualul locaş de cult în perioada în care a condus eparhia, între anii 1850-1867.

Liturghia prilejuită de hramul catedralei a fost prezidată de Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu.

Din anul 2014, în Duminica a treia după Paşti a fost introdusă în calendarul Mitropoliei Olteniei, sărbătoarea „Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Ocrotitorul Arhiepiscopiei Râmnicului, în Oltenia”, pentru a rememora evenimentul istoric din anul 2012.

În omilia sa, Mitropolitul Irineu a vorbit despre legătura dintre Învierea Domnului şi actul credinţei.

El a spus că Învierea Mântuitorului face parte din ,,existența credinței și a Bisericii”, deoarece „credința este legată de Biserică, iar Biserica este aceea care mărturiseşte dreapta învățătură că Mântuitorul Hristos este Adevărul, este viu, înviat și înălțat de-a dreapta Tatălui ceresc și actual în viața noastră, a fiecăruia în parte”.

Referitor la exemplul Femeilor Mironosițe, Înaltpreasfinția Sa a îndemnat la mărturisirea Adevărului Învierii, „adevăr ce se repetă permanent prin Sfintele Evanghelii”.

Totodată, Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre cinstirea pe care clerul și credincioșii din Oltenia o aduc în permanență Sfântului Ierarh Calinic, mai ales pentru rodnica sa lucrare desfăşurată în această zonă a României.

,,Sfântul Calinic și-a arătat dragostea zidind această catedrală și Mănăstirea Frăsinei și alte multe biserici. Îl cinstim pe Sfântul Ierarh Calinic pentru că, pe unde mergem, găsim urmele sale, prin bisericile sfințite de el, prin mănăstirile care au fost ajutate și nu numai, prin sfintele sale icoane”.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a mulțumit Părintelui Mitropolit Irineu pentru slujirea la sărbătoarea hramului Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu-Vâlcea.

De asemenea, el a reamintit de evenimentul istoric din anul 2012 când, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, moaştele Sfântului Calinic au fost purtate în pelerinaj pe teritoriul Mitropoliei Olteniei.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba de binecuvântare a raclei, confecționată în Atelierele Patriarhiei Române, în care au fost așezate fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, dăruite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2012.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente