Catedrala din Moscova – Simbol al reînvierii Ortodoxiei în Rusia

catedrala-exterior-1-1_w1000_h658_q100

În data de 5 decembrie 1931, liniștea glacială a Moscovei era zguduită de mai multe explozii consecutive care au distrus un simbol al poporului rus: Catedrala Hristos Mântuitorul, ce fusese sfinţită în 26 mai 1883. Ordinul fusese dat de Iosif Visarionovici Stalin, iar îndeplinirea lui a fost, potrivit istoricului Ewan Mawdsley, „cel mai însemnat act de vandalism arhitectural autoprovocat al secolului al XX-lea“.

Însă, simbolurile unui popor nu dispar, indiferent de vitregii, aceste repere identitare renasc. Așa s-a întâmplat și cu catedrala din Moscova. Eforturile depuse începând cu anul 1990 au dat roade, iar în anul 2000 noua catedrală reconstruită din temelii a fost resfințită. Piatra de temelie a impunătorului locaș de cult a fost așezată în 7 ianuarie 1995, iar după un an Patriarhul Alexei împreună cu preşedintele Elţin şi primarul Moscovei au aşezat simbolic ultimele trei cărămizi din zidul principal al catedralei.

Rapiditatea cu care a fost ridicat lăcașul de cult s-a datorat sprijinului pe care Biserica Ortodoxă Rusă l-a primit atât din partea statului, cât și din partea oamenilor de rând.

Inaugurat la un deceniu după căderea comunismului, edificiul bisericesc de pe malul râului Moscova, aproape de Kremlin, este un simbol al ortodoxiei Ruse, al renașterii și al dragostei poporului rus față de Biserica mamă.

O să aduc în discuție doar câteva aspecte care dovedesc deschiderea oficialităților statului și a poporului rus față de construirea Catedralei simbol pentru Rusia post comunistă.

  • În luna iulie 1992, sub auspiciile Federaţiei Ruse, preşedintele acesteia, Boris Elţin a instaurat „Fondul pentru reconstruirea Moscovei“, stabilind un comitet menit să refacă reperele arhitecturale ale metropolei distruse de comunism, la loc de cinste aflându-se Catedrala „Hristos Mântuitorul“.
  • Pentru finanţarea lucrărilor a fost înfiinţată o Fundaţie de susţinere a rezidirii Catedralei Hristos Mântuitorul. În anul 1996 Fundaţia adunase deja 15 milioane dolari. La sfârşitul lui 1999, reprezentantul Fundaţiei pentru reconstrucţia Catedralei a anunţat cheltuielile pentru reconstrucţie: 500 milioane USD.
  • În 1995 Preşedintele Federaţiei Ruse, Boris Elţin, a semnat decretul despre scutirea de impozite a firmelor care vor participa la reconstrucţia Catedralei „Hristos Mântuitorul”.
  • Patriarhia Moscovei a trimis oamenilor de afaceri din Federaţia Rusă 10.000 de scrisori pentru susţinerea construirii Catedralei Hristos Mântuitorul. Nu a existat nici un refuz şi toţi cei solicitaţi au contribuit financiar la construcţia catedralei.
  • În 1998, Biserica Ortodoxă Rusă a primit obiecte bisericeşti din fondurile de Stat în valoare de 1,5 milioane USD.

Construită în formă de cruce, este cea mai mare biserică din Rusia, cu o înălţime de 103 metri şi o capacitate de 10.000 de persoane. Complexul catedralei include o sală a Sinoadelor Bisericii, o Sală Sinodală, saloane de recepţie decorate după modelul celor din Palatul Kremlin, un apartament patriarhal, precum şi birouri ale Administraţiei Patriarhale. Zidurile groase de 3,2 metri sunt din beton îmbrăcat în cărămidă şi placat la exterior cu marmură. La interior, lăcaşul a fost împodobit cu 22.000 metri de frescă, din care mai bine de 9.000 sunt auriţi.

Surse :
Ziarul Lumina
Basilica.ro

Foto Credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente